Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem dość świeżym posiadaczem E38 w 3.0d 193KM i mam z nią dość nietypowy problem. Kupiona w październiku kiedy jeszcze nie było ślisko i na jeździe testowej nie przyszło mi do głowy żeby pobawić się przyciskiem DSC, a teraz kiedy się zrobiło ślisko to okazało się ze DSC i ABS nie działają. Problem dość taki nietypowy że nie mogę włączyć/wyłączyć przyciskiem DSC, mało tego zwróciłem uwagę że nawet po zapłonie nie podświetlają się kontrolki od DSC, ABS, hamulca ręcznego i chyba zużycia klocków, robiąc test zegarów tak samo się nie podświetlają. Wymontowałem licznik żeby sprawdzić czy ktoś nie pozaklejał tych diod bo się świeciły może stale przez jakąś usterkę ale są na swoim miejscu nie tuningowane taśmą ani niczym. Podłączyłem INPA no i tylko 2 błędy: 58 Getriebesteuerung CAN Botschaftsfehler i 92 Druck Sensor (Plasibilitaet Vorlade Pumpe). Może ktoś pomoże?
Opublikowano

Pierwszy błąd dotyczy magistrali komunikacji. To może być dużo rzeczy. Od złamanego kabla, po spalony któryś układ.

Drugi błąd dotyczy pompy wstępnego ładowania przed sterownikiem ABS. Ciężko powiedzieć czy padła sama pompa, czy zrobiła zwarcie i spaliła Ci sterownik. W moim przypadku po wymianie tej pompy i po regeneracji sterownika wrócił ABS i DSC. Sama regeneracja kosztowała mnie 200pln, a pompa używana 100 pln.

Opublikowano
Te błędy normalnie można pokasować, nie wracają same, dopiero gdzieś w trakcie jazdy z czasem wracają. Dziwi mnie tylko to, że nie można wyłączyć DSC przyciskiem, w trakcie jazdy też nie działają te systemy, i co gorsze nawet nie podświetlają się kontrolki od ABSu i DSC czy to na teście zegarów czy nawet po zapłonie, a nie są w żaden sposób zaklejone ani w inny sposób "tuningowane" przez druciarzy. Ktoś może coś podpowie kumaty zanim zacznę podmieniać sterowniki i pompy bo trochę kosztują..
Opublikowano

Sprawdzales sterownik ABS za schowkiem?

Po 98/9 zmienili sterowniki na bardziej awaryjne niestety.

Tempomat jest? Predkosciomierz dziala? ( czujnik kola lewy tyl)

Biegi wchodza wszystkie plynnie(czujnik kola lewy przod)

Jest troche zabawy z tym,ale zacznij od sterownika i instalacji jak

umiesz sie poslugiwac miernikiem.Generalnie nic skomplikowanego tam

Nie ma podwarunkiem ze wiesz co za co odpowiada.

Wypnij wtyke od modulu ABS pod maska przekrec zaplon i zobacz czy kontrolki sie zaswieca.

Szukaj opisow na ang forach

Zakladam ze bezpieczniki wszystkie sprawdzone oczywiscie :)

Opublikowano
Bezpieczniki oczywiście rzecz jasna sprawdzone zanim napisałem post, tak samo jak diody czy nie są jakieś tuningowane. Tempomat się włącza, czy działa muszę sprawdzić, biegi wchodzą normalnie..z 1 na 2 jak zimny olej to czuć jak zmienia(ale to wydaje mi się że kwestia już oleju), prędkościomierz działa normalnie, wtykę pod maską od modułu ABS wypinałem, nic to nie zmienia kontrolki też się nie zapalają po zapłonie, znalazłem drugi licznik na podmiankę - jak przyjdzie będę wiedział czy to nie wina licznika, w moim i tak pixele mocno wypalone więc nie stracę wiele.. a temu sterownikowi za schowkiem się przyjrzę jak będę miał dostęp do garażu żeby nic nie połamać..
Opublikowano

W drugim liczniku co zamowiles bedzie sie swiecic czerwona kropka i nie bedzie dzialal bodajze predkosciomierz i kilka innych funkcji niestety,przebieg i bledy sie wyswietla od dawcy.Trzeba kodowac licznik pod auto niestety(VIN).Dziwne dlaczego te diody nie swieca-moze juz ktos cos kodowal.

W przedlifcie mozna bylo tylko przelozyc plecki licznika do nowego i zalatwione.

Opublikowano
Problem częściowo się rozwiązał po podmianie licznika, nie na darmo jakiś magik "tuningował" te diody, bo wszystkie świecą w drugim liczniku hehe..do prędkości 40km/h wszystko niby działa, później zaświeca się pierwsze DSC a później za chwile ABS, no i świeci cały czas kontrolka od ręcznego, że niby zaciągnięty.. ale to dopiero jutro będę dalej się z tym grzebał ;) Dzieki kolego za pomoc należy się Tobie duże piwerko;)