Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Forumowicze mam problem. Chodzi o elektrozawór wody do e36- wersja z klimatyzacją. Były dziwne stuki od elektrozaworu, były problemy z ogrzewaniem, w końcu były ubytki płynu chłodzącego w układzie. Wymieniłem na taki ze szrotu i pochodził z pół roku. Teraz jest zima i ten również się zbuntował. Znowu mam ubytki płynu chłodzącego. Problem jest w tym, że nie ma takiego nowego elektrozaworu nigdzie..No dobra jest- na ebayu za jakieś chore pieniądze, bo około 1200 zł. Na alegro są używki i zestawy naprawcze, tylko że zestawy naprawcze nie pasują numerami do elektrozaworów z mojego modelu bmw. I teraz tak:

Czy można zastąpić elektrozawór w e36 318i zaworem od e34? - tych na alegro jest sporo- nowych.

Czy można w jakiś inny sposób rozwiązać ten problem? Niekoniecznie wydając połowę wartości samochodu na nowy elektrozawór?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano
Problem z elektrozaworem wynika ze starzenia gumy z której wykonane są membrany. Miałem podobny problem w zeszłym roku, ale na allegro można było jeszcze dostać nowy oryginał za 700zł. Z tego co się orientuję zestawy naprawcze mimo opisu sugerującego kompatybilność z E36, nie pasują do tego modelu. Ja zacząłem przeglądać wszystkie aukcje dotyczące elektrozaworów. Niektórzy sprzedawcy podają dane samochodu z którego pochodzi dana część. Szukałem części z końcówki produkcji modelu. Zapłaciłem 50zł z gwarancją i hula już ponad rok.
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. W zeszłym roku rzeczywiście można było dostać kilka sztuk na allegro. Ale wtedy nie zdawałem sobie sprawy z tego, że zakup zaworu to taki problem. Z tego, co piszesz wynika, że jednak warto kupić używkę, a to już daje nadzieję. Chyba i tak nie pozostało mi nic innego. A co z zamianą na część z innego modelu? Ktoś próbował?

Edytowany:

Udało mi się kupić nową część na allegro za jakieś 450zł. Mimo to, ciekaw jestem czy znajdzie się ktoś, kto ma pomysł na zamianę elektrozaworu do e36 z innego modelu, ewentualnie regenerację.