Skocz do zawartości

Kontrolka oleju pojawia sie i gasnie 328i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc. Jestem zielony w temacie diagnozowania, ale powoli wszystkiego sie ucze. Od niedawna mam kabel diagnostyczny VIAKEN i ta okragla przejsciowke 20pin. Cudem udalo mi sie jakos zainstalowac ta inpe i polaczyc z silnkiem i podzespolami pomimo, ze battery i ignition byly OFF. Na pierwszy ogien skasowalem sobie blad swiecacej czerwonej kontrolki od poduszek - prawie sie nie zesralem ze szczescia, ze sie udalo :D :D Nigdzie natomiast nie moglem znalezc zadnego bledu o kontrolce oleju, ktora mi sie pojawia po odpaleniu silnika i po kilku sekundach gasnie. W zadnej z zakladek w inpie nie znalazlem tego bledu i nie wiem co moze byc przyczyna. Czytalem na internecie, ze to czujnik poziomu oleju - typowa usterka w e46. Co myslicie?

Nagralem filmik jak to wyglada po uruchomieniu silnika -

/Brak polskich znakow na laptopie :twisted:

Edytowane przez Siumkaj
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wejdziesz w zegary to odczytasz błąd czujnika poziomu oleju, oczywiście jest do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano (edytowane)

Dzieki za odp. Wieczorem sprawdze jak bedzie pogoda, bo teraz leje i nie chce sie pchac z lapkiem na deszcz :mrgreen:

Wiesz moze czy w tej samej zakladce powinno pokazac blad sygnalizujacy o awarii czujnika klockow hamulcowych? Czy to bedzie juz w innym miejscu?

Sprawdzal ktos z was zamienniki czujnika poziomu oleju i moze powiedziec czy kontrolka dalej sie swieci? bo oryginal mega drogi pozdro

Edytowane przez Siumkaj
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli nie czujnik to objawy wskazują na uszkodzony zaworek w podstawie filtr oleju .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Jesli nie czujnik to objawy wskazują na uszkodzony zaworek w podstawie filtr oleju .

Ja bym raczej obstawiał że napewno to zaworek, gdyby to był czujnik byłby błąd. Nie gwarantuję ale ja bym w ciemno zaczał od wymiany tego zaworka, typowy objaw czyli nie trzyma oleju w podstawie filtra, olej ścieka do miski i przy odpaleniu pompa musi jeszcze raz podpompować olej dlatego kontrolka gasnie po kilku s.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie róbcie zamieszania..jak jest problem z zaworkiem to jest czerwona kontrolka oleju (ciśnienie) a nie poziom (żółta). Czujnik poziomu oleju w misce do wymiany, nie kupuj ori tylko hella, jest teraz za 200,- z małym ogonkiem, to jest pewniak. Ale jak lubisz ryzyko to znajomemu na jego odpowiedzialność zamontowałem tani zamiennik za ok 100,- niedługo będę w garażu to rzucę okiem na pudełko i podam firmę, już nie pamiętam, działa jakieś 2-3 miesiące. Dopisz 328i do tytułu.

Wiesz moze czy w tej samej zakladce powinno pokazac blad sygnalizujacy o awarii czujnika klockow hamulcowych? Czy to bedzie juz w innym miejscu?

W e46 nie sprawdzisz, którego czujnika dotyczy błąd, musisz fizycznie sprawdzić na której osi jest uszkodzony.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Maniek ma racje , ale ja zacząłbym od czegoś moze banalnego. Sprawdzenia poziomu oleju

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdy poziom jest nieprawidłowy to kontrolka pojawia się od razu po zgaszeniu silnika, w tym przypadku czujnik jest do wymiany na 100%.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdy poziom jest nieprawidłowy to kontrolka pojawia się od razu po zgaszeniu silnika, w tym przypadku czujnik jest do wymiany na 100%.

Wim ze tak jest w e60. W e46 myslałem ze zapala sie zaraz po uruchomieniu silnika

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapomniałem i nie sprawdziłem :duh: jutro przed południem dam znać, ustawię sobie jakieś przypomnienie :mad2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
SKV, numer na opakowaniu 17SKV236.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dzięki.

Błąd po podłączeniu tego czujnika normalnie znikł i się już od tych 2-3 miesięcy nie pojawia? Z jakiej strony zamawiałeś? Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To auto znajomego, ale niedawno z nim rozmawiałem i cały czas jest ok, zamawiałem stacjonarnie, w hurtowni motoryzacyjnej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Problem z czujnikiem rozwiazany. Dzisiaj zmienialem olej i wymienilem czujnik. Blad znikl. Dzieki maniek za pomoc, pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Daj znać jakby problem tfu tfu powrócił, ponieważ ciekawi mnie jak długo będzie działał prawidłowo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 miesiące temu...