Skocz do zawartości

e60 530d inne kody IMA w DDE a inne na wtryskach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Samochód to e60 530D po chipie z 2004r

Zauważyłem, że zakodowane są inne numery IMA wtryskiwaczy w DDE a fizycznie są inne.

Fizycznie wsadzone są:

Wtrysk 1 8z8z5w8

Wtrysk 2 407txay

Wtrysk 3 6880516

Wtrysk 4 atsh755

Wtrysk 5 7zi48w3

Wtrysk 6 8z8z020

A zakodowane są:

Wtrysk 1 6y8d4n7

Wtrysk 2 5prry63

Wtrysk 3 artb7ab

Wtrysk 4 7r766w4

Wtrysk 5 6yrh4n7

Wtrysk 6 7hsh5s6

Czy zakodować ręcznie w Inpie te kody IMA wtrysków, które są fizycznie wsadzone ?

Czy inne kody Ima w DDE a inne Kody Ima na wtryskach mogą powodować jakieś problemy ?

Czy "CHIP" mógł zmienić kodowy Ima ? Oraz czy zmiana kodów IMA nie wpłynie na CHIP ?

Pozdr

Opublikowano
Czy zakodować ręcznie w Inpie te kody IMA wtrysków, które są fizycznie wsadzone ?

Możesz zakodować ale zauważ jak auto pracuje (sprawdź korekcje wtryskiwaczy teraz i po wpisaniu fizycznych IMA) bo może się okazać że wtryskom zostały nadane nowe kody IMA i w tym momencie wpisane są prawidłowe.

Czy inne kody Ima w DDE a inne Kody Ima na wtryskach mogą powodować jakieś problemy ?

Mogą ale nie muszą. Kody IMA to "podpowiedź" dla sterownika DDE przy jakich ustawieniach wtryskiwacze działają najlepiej.

Czy "CHIP" mógł zmienić kodowy Ima ? Oraz czy zmiana kodów IMA nie wpłynie na CHIP ?

Nie/Nie wypłynie.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

dziś postanowiłem w tym modelu e60 530d który ma inne kody IMA na wtryskach i inne Kody zakodowane ujednolicić i zakodować te Kody IMA które są fizycznie na wtryskach

Inpa przyjeła zmianę kodów ale niestety po zakodowaniu wszystkich 6ciu auto nie odpalało, tzn kręciło rozrusznikiem ale nie chciał zaskoczyć.

Przywróciłem kody IMA jakie były zakodowane wcześniej i też nie chciał zapalić. Dopiero po odłączeniu wszystkiego odczekaniu chwili na starych kodach IMA zapalił

Czy ktoś się orientuje dlaczego wpisanie kodów IMA z wtrysków spowodowało, że auto nie chciało odpalić ? bo nie wiem z jakiego powodu to się stało.