Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Dziwne, jak sie jedzie to miga mi kontrolka airbagu. Jak auto zapalam to świeci się chwilę, potem gaśnie, i jak jadę to czasem miga ale tak chwilowo, potem przestaje i jest ok.

Kierownica jest oryginalna - skóra od M5 z kontrolką airbagu.

Może ktoś wie co to oznacza.

Krzysiek.

Edytowane przez krzysiek 525tds

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
Jakakolwiek przerwa w obwodzie odczytana byłaby przez komputer jako błąd i kontrolka paliłaby się przez cały czas - ja tak miałem jak odpiąłem zegary i przekreciłem stacyjkę - musiałem kasować u elektryka błędy. Ale to o czym Ty piszesz do niczego nie pasuje, poza jednym, że może to być oznaka padającego akumulatora, ewentualnie może jakieś zwarcie.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

• Członkowie klubu
Opublikowano

Może gdyby ta kontrolka była by w zegarach to można się czepiać akumulatorków, ale ona jest na kierownicy, na jej jednym ramieniu. Kolega twierdzi że to przerwa na taśmie w kolumnie kierownicy.

Ale dziwne że miga, bo jak by się coś z airbagiem stało to faktycznie by się paliła cały czas.

Krzysiek

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• 1 rok później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dawno temu to było ale teraz wracam do tematu bo kontrolka pali mi sie cały czas - mrugała sobie czasem a teraz mnie drażni bo nie mogę ścierpieć jak coś czerwonego mi po oczach daje. Kierownicę mam taką:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HG81&mospid=47396&btnr=32_0892&hg=32&fg=35

a pytanie brzmi - czy można skasować błąd tej kierownicy.

Słyszałem że nie da się tego zrobić właśnie w aucie z ta kierownicą co mnie dziwi :shock: .

Jeszcze nie byłem na kompie ale pojadę - układ jest z SRS.

Może ktoś ma taką kierownice i przerabiał temat.

Pozdro - Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• Członkowie klubu
Opublikowano
a w czym oprócz trójkątnego dekla to kiera różni się od czteroramiennej z airbagiem???

u mnie też świeci się air cały czas ale nie ma to nic wspólnego ze skasowaniem błędu w kierze raczej w sterowniku!!??

Chyba że się mylę to mnie oświećcie.

No różni się - ceną :mrgreen:

Dzisiaj jadę do Stando we Wrocławiu - zobaczymy co poradzą :modlitwa:

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jest juz po - ale klontrolka dalej się świeci - problem w tym że ten typ airbagu nie jest diagnozowalny przez komputer serwisowy ponieważ cały układ poduszki mieści sie w kierownicy - inne można a tej nie. Trzeba sprawdzić połączenia kabli, taśmę i czy jest napięcie ale z tego co sie dowiedziałem to ciężko to naprawić bez kasy na nowe części więc :cry2:

To tyle - jak naprawie to napiszę.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• Członkowie klubu
Opublikowano

Boggy e36 - nie da się - ta kierownica ma całą elektronike w środku ze sterownikiem - a inne maja sterowniki poza kierownica i te da się zdiagnozować. Tu jest tak że jak się zapali kontorla to trzeba wymienic sterownik w kierownicy

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HG81&mospid=47396&btnr=32_0892&hg=32&fg=35

część numer 2.

Albo problem jest w kabelkach - i tu się cieszymy - albo jest to błąd i trzeba wymienić sterownik - tak twierdzi elektronik w Stando.

Podjadę jeszcze do innego fachmana ale moją wersje potwierdziły juz 2 warsztaty.

Krzysiek.

P.S. Zwróć uwage że inne kierownice nie maja tego sterownika - nr 2.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

Tak rzeczywiście masz rację inne nie mają tego elementu nr2,

Dziwna sprawa,a stało się to nagle z dnia na dzień tzn. było dobrze aż tu nagle kontrolka zaczęła świecić ? czy zaczęła świecić po jakiejś naprawie?

Przecież błąd może tkwić równie dobrze w czujnikach zderzeniowych,napinaczach pasów,jak i odpięciu poduchy na zapłonie i skoro nie można tego zdjagnozować to skąd wiadomo że sterownik ???

• Członkowie klubu
Opublikowano

Migała czasem a teraz świci się cały czas. Problem w tym że komp. diagnostyczny nie widzi układu airbag i to już w dwóch warsztatach. Airbag jest z SRS ale jak ten układ działa i czy jest on diagnozowalny to nie wiem - może ktoś z forum przerabiał ten temat z tą kierownicą.

Ta część nr 2 to chyba sterownik całości airbagu i srs dlatego komp tego nie widzi.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska