Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na siłach raczej się nie czuje żeby je wymienić.

Ale jak by całkiem jakaś nie grzała to chyba byl by błąd na kompie?

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po podłączeniu komputera diagnostycznego pokaże która świeca nie grzeje. Taki błąd nie zawsze świadczy o uszkodzonej świecy może być również uszkodzony sterownik świec. Natomiast nie wyświetli się żadna informacja z kompa samochodowego.
Opublikowano

Widzę ze wymiana świec żarowych na forum urosła do rangi zmiany rozrządu w silniku n47...

Kup Mario te świece i zleć po prostu ich wymianę na ciepłym silniku.

Problem zapieczonych świec firma bosch w tym modelu świecy ominięto stosując specjalna powłokę która ma zapobiec problemom z ich wykręceniem.

Bosch nie zaleca do swoich świec smaru tak jak beru które ma swój smar przeznaczony do tego celu.

Pomysł z kupnem nowego pojazdu tez mi się podoba jeśli budżet nie gra roli.

MADE IN PRL
Opublikowano

Panowie dzisiaj rano włączyłem b tool i moc świec wacha się po odpaleniu co 2 sekduny się zmienia raz 165 raz 190 w

Nie wiem czy to powinno tak skakać ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hej.

Dołączę się do tego wątku ale z F11.

Dwa egzemplarze:

520d N47 - 330 nalotu, poduszki silnika z pneumatyką - poduszki od nowości 2010 rok, bez start-stop

525d N47 - 170 nalotu, poduszki silnika bez pneumatyki, 07/2013 rok, start-stop.

520d - masełko, żadnych mrowień, drgań itp.

525d - mrowienie, wibracje ale nie zawsze.

Więc wymieniłem poduszki na nowe. Stare wyglądały na zużyte (jedna zapadnięta, druga wylana). Zero poprawy.

Dałem poduszki na podciśnienie (bez podciśnienia są miękkie) i niestety ŻADNEJ ZMIANY.

Zauważyłem że mrowienie pojawia się/znika w zależności od trybu pracy silnika. Być może jak się wypala DPF to nie ma mrowienia.

Na zimnym zawsze bardziej niż na rozgrzanym, ale i na rozgrzanym jest ten problem.

Wtryski igła, przepływka igła.

EGR OFF (nie ma to wpływu) ale.. można to wykluczyć.

Klapki w dolocie nowe.

Rozrząd 7 tyś km wymieniony, przed i po tak samo.

Co mogę zrobić? (oprócz sprzedaży) :D

Opublikowano

Dzisiaj rano wszystkie 4 swiece wymienione wyszły w miarę gładko ale widać było na świecach że schodzily z gwintem. Mechanik niby poprawił gwinty nie wiem jak to zrobił ale niby poprawił.

Dac znać w kolejny chłodny poranek czy coś się poprawiło

Opublikowano

Zrób zdjęcie grotów używanych świec i wrzuć na forum.

Teraz robią takie lipne głowice ze czasem trochę Alu zostaje na gwintach.

Te głowice odlewaja z chińskiego aluminium.

MADE IN PRL
Opublikowano

Panowie niekończąca się historia..

Dzisiaj rano odpalam silnik po 2 dniowym postoju. I klikam start i na chwilę jak by obroty spadły z 1000 do około do 600 wyskoczył komunikat na idrive czerwony że za niskie ciśnienie po 5 sek zgasło i nie ma żadnego błędu silnik działa ok pracuje równo przyspiesza bez problemów. Na btool żadnego błędu nie ma, zapalalem i gasilem później kilka razy ale był ciepły i nie było problemu

Czy to coś związanego z tymi świecami?

Edit:

Byłem przed chwilą odpalić auto po nocy i zapalil bez problemu i żadnych błędów. Już sam nie wiem od czego to było wczoraj

Opublikowano

Panowie tylko raz miałem taki dziwny przypadek z odpaleniem i tym błędem na idrive z niskim ciśnieniem

Czy mogło być to spowodowane ze wtedy to było pierwsze zimne odpalenie po wymianach swiec i komputer może jakiejś nie uruchomił dla tego wywaliło taki błąd ?

Bo odpukać na razie nie ma żadnych problemów

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam i jak z tymi drganiami nie są to świece w cr nawet z uszkodzonymi świecami odpali będzie kulal przez chwilę ja obstawiam egr wtrysk ew dwumase