Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dopadło mnie to samo co 2 lata temu :evil: podczas holowania 2tyg temu wylał mi się płyn wspomagania na alternator.Oddalem go do naprawy,wymieniona dwa łożyska,szczotki+wyczyszczono go bo jak odbierałem był suchy no i po odpaleniu do dnia dzisiejszego było idealnie.Natomiast dzisiaj było 8stp i po odpaleniu uruchomił się podgrzewacz po kilku minutach dymek z pod maski.. z alternatora.. jak poświeciłem latarką to było widać jak pomiędzy tymi zwojami tam coś się świeci... podgrzewacz się wyłączył i po dymku.. to samo było 2 lata temu też niby wyczyszczony i też był dymek..potem sprzedałem kupiłem inny z alledrogo i mimo,ze podgrzewacz działał dymku już nie było.Koleś mówił,ze jak dymi to resztki,odparują.. ale czy nie zapali się nic? znów demontować alternator :mad2: ładowanie podczas jazdy jest 14.4 14.5 v

jak podgrzewacz się włączy to skacze 14-13.4 i tak w koło.Nie wina alternatora bo dwa juz inne miałem i to samo było i ogólnie 3 regulatory i też to samo.Podgrzewacze mam 2.Jeden mój a drugi o Rogera Nysy i też to samo.

Opublikowano

Panowie byłem dzisiaj z alternatorem koleś podpiął go na krótko do maszyny sprawdził ładowanie było 14.4 no ale co z tego skoro podpiął na minute..

wyjałem alternator,rozkręciłem go,kupiłem zmywacz do hamulcy bo szybko odparowuje i popsikałem na zwoje,przetarłem szmatką.Zamontowałem do auta.Ładowanie podczas jazdy 14.4 na postoju 14.2 do 14.3

ale znów gdy auto pochodziło 2 minuty podgrzewacz działał zaczął lecieć dym z alternatora.. i nie wiem co zrobić czy to za którymś razem to co ''gdzieś tam zostało czy jak'' odparuje? bo znów na głupa wyjdę zawiozę podłączy typ i nic nie dymi... jak wyłączy się podgrzewacz to nie dymi nic..czyli tak jak na teście u kolesia..a ale jak aktywuje się podgrzewacz to dymi..dodam przed zalaniem płynem wspomagania mimo aktywowania podgrzewacza nic nie dymiło..

Opublikowano
Alternator kończy swoje życie płukanie zmywaczami nic nie da, bądź da na krótki czas. Regeneracja powinna pomóc.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

Właśnie,że on był w regeneracji :) pytalem typa czy jest przebicie powiedział,że nie..wymienione dwa łożyska zostały,szczotki dolutowane,kumulator nawinięty.Ładowanie po odpaleniu auta bez włączonych świateł 14.3 14.4 po włączeniu wszystkich odbiorników czyli światła,długie,nawiew,radio,grzanie szyby tylnej napięcie 14.0.Podczas jazdy bez świateł tylko z zakodowanymi DRL napięcie było 14.4 14.5 nawet

Jak wyłączy się podgrzewacz dymku już nie ma żadnego niezależnie ile bym odbiorników nie włączył w aucie.Najgorzej z rana jest.Jak jest te 5,6stopni i podgrzewacz działa to po 3minutach zaczyna dym lecieć.Napięcie wtedy na alternatorze w teście zegarów to 14.0 13.9

Zawiozę go ponownie :duh: we wtorek i każe jeszcze raz go sprawdzić dokładnie

Opublikowano
hej to nie wina akumulatora na pewno bo przed zalaniem na obecnym aku jak się włączył podgrzewacz to tylko było wahanie napiecie 14. 13.3v i mimo to nic nie dymiło... ta sama sytuacja co dwa lata temu gdy też był zalany poprzedni.Dym po włączeniu podgrzewacza.. a miałem wtedy inny akumulator
Opublikowano
no ale czemu dymek leci po włączeniu podgrzewacza a przed zalaniem mimo,ze podgrzewacz działał dymku nie było.Dodam ładowanie jest wzorowe 14.4v jak uruchomi sie podgrzewacz 14.0 13.9
Opublikowano
Przy właczonym podgrzewaczu masz większy pobór prądu. A z tego opisu wynika, że może być zaolejony komutator i szczotki. Tam trzeba dokładnie umyć zmywaczem i nic nie wycierać ;)
Opublikowano

Moje zdanie jest takie że przy regeneracji (bo z tego co czytam to był regenerowany) ktoś kto to robił się nie przyłożył....

Miałem te same objawy, oczywiście ktoś wcześniej to zalał płynem od wspomagania sprzedający nie ukrywał tego.

Po pewnym czasie przestali działać ładowanie, następnego dnia rano samochod zaprowadzilem do zaprzyjaźnionego mechanika tego samego dnia o 12 miałem auto do odbioru.... (regeneracja była robiona w firmie Bosch na ori częściach alternator jak nowy wypucowany)

Gdyby nie takie posty to bym nawet nie pamiętał że coś mi tam się dymilo :lol:

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
u mnie dymienie było widoczne :) po włączeniu auta jak popracowało z 3,4 minuty dym z pod maski.. mówił,że go wygrzeje w jakiejś komorze i sprawdzi bo moze pod dużą temperaturą coś się uwidacznia tam
Opublikowano
Witam odebrałem alternator od elektryka.Powiedział,że pomierzył wszystko,stojan itp że nie ma nigdzie przebicia ani nic.. wyczyścił to jeszcze raz wszystko no i cóż ładowanie na postoju bez świateł 14.4 14.5v podczas jazdy ze światłami 14.4 v ale gdy podgrzewacz się włączył znów dymek szedł... to ja już nie wiem