Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent: BMW E90 318i 129km 2006, przebieg 170 000km

Auto szarpie, jest znacznie słabsze, falują obroty. na komputerze pojawia się błąd: wypadanie zapłonu na trzecim cylindrze.

Po odłączeniu czujnika https://i1.ytimg.com/vi/sgtb45RKYa0/maxresdefault.jpg

nie przerywa, znacznie lepiej się jeździ.

Proszę o informację co należy wymienić, czy mogę chwilowo jeździć z odłączonym czujnikiem.

Opublikowano
A zamieniałeś cewki miejscami? Zamień np. trzecią z czwartą i zobaczysz czy błąd się przeniesie na czwarty cylinder.
Opublikowano
Z tego postu wynika raczej że usterek może być kilka.

przeczytaj do konca.

Przyczyną sa wyatrte dzwigienki posrednie, przez co zawór nie otwiera się do ustalonej przez ecu pozycji, w zwiazku z czym masz wypadanie zaplonu na tym cylindrze i szarpnięcia (zbiera sie niewypalone paliwo przez zamkniety zawor, a potem następuje chwilowo zbyt bogata dawka)

Odlaczajac wtyczke czujnika mimosrodowego powoduje to, ze zawory ustawiają się na max i paliwo jest spalane nieprzerwanie.

Ja mam podobnie, ale pocieszające u mnie jest to, ze nie mam bledów wypadania zapłonu, ale kto to tam wie czy tez nie mam tego samego problemu. Szkoda mi wywalac kasę na starego trupa