Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy po zmianie kół trzeba programować czujniki ciśnienia w komputerze auta? Po wymianie kół z letnich na zimowe pojawił się komunikat jak w temacie.

Opublikowano
Owszem. Po kazdej zmianie kol nalezy robic reset ukladu poprzez menu na wyswietlaczu monitora o ile nowe kola maja oczywiście czujniki. Na slupku srodkowym od strony kierowcy jest tez pewnie naklejka o tym informujaca.
Opublikowano
Tak zrobiłem, tyle że podczas resetowania na około 24% pojawia się komunikat o awarii kontroli ciśnienia-skontaktuj się z serwisem. Stąd pytanie czy czujniki trzeba osobno konfigurować, jak są założone po raz pierwszy do danego modelu auta. Wcześniej koła jeździły na innym f30 i wszystko było ok. Obecnie na f31.
Opublikowano
Ja mam trochę inne pytanie. Posiadam zimowki na felgach stalowych, które zostały mi po e91 i w nich nie mam czujników ciśnienia. Po zmianie kół idzie jakoś wyłączyć lub odkodować tą opcję sprawdzania ciśnienia ? Czy będę musiał jeździć całą zimę z alarmem.
Opublikowano
Mozna przekodowac na system dzialajacy na zasadzie zmiany szybkosci krecenia kol, ale wtedy wylaczasz RDC i uzywasz systemu alternatywnego dla letnich i zimowych kol.