Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki mały problem, zamówiłem nowy zestaw nagłośnienia do mojego samochodu, tylko problem w tym aby mogli je dobrze ustawić muszą się rozegrać, a ja po prostu chciałbym zrobić to szybciej, i planuje zostawić samochód z załączaną muzyką na całą noc, problem w tym że próbowałem załączyć radio, zamknąc drzwi, otwarte zostawić, zapłon załączony, i radio po kilkunastu min przestaje grać, rozumie że jest to jakaś blokada, czy wie ktoś jak ominąć ten problem? Dzięki :)

Pozdrawiam

Opublikowano
aby mogli je dobrze ustawić muszą się rozegrać

:shock:

Jak zwał, tak zwał ale to prawda,że głośniku muszą "się dotrzeć" aby uzyskać swoją, najlepszą charaktyrystykę. Więc autor tego wątku ma rację.

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano (edytowane)

Wygrzewanie sprzętu czy samych głośników jest dosyć znane szczególnie wśród audiofili, w głośnikach zawieszenie jest na początku dosyć sztywne, po kilkugodzinnym wygrzewaniu całość staję się bardzie elastyczna tak że impulsy prądu są przenoszone z większą dokładnością ze wzmacniacza.

Podobnie jest np ze wzmacniaczami, kwestią zasadniczą jest z jakim sprzętem mamy do czynienia, a co najważniejsze jakie mamy ucho i percepcje, moim skromnym zdaniem odczucie różnicy dźwięku w kabinie samochodu, szczególnie dla przeciętnego zjadacza chleba jest w praktyce mało osiągalne lub bezcelowe.

Edytowane przez rabbit72
p44ahXld_o.jpg
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Raczej bez odpalonego silnika to Ci się nie uda, zawsze auto będzie wygaszać moduły.
Opublikowano

ehh…. czy Wy uważacie, że producent głośników jakie by one nie były puszcza na sprzedaż coś czego wcześniej nie przetestował?

że niby producent głośników wie, że "muszą się dotrzeć" ale o tym nie pisze?

:shock:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Poczytaj o wygrzewaniu głośników.

Tak jak ze sportowym wydechem, działa jak należy dopiero kiedy się „wypali”. Będzie działać od początku ale nie jest to jeszcze taki efekt jaki ma być finalnie, a kolega chce na skróty.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wyłączy się, próbowałem tak zrobić przy aktualizacji navi.