Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pech to pech.. w 2h bez kanału udało mi się wyciągnąć turbinę z silnika m47n 150km

odkręciłem wszystko..śruby mocujące korpus wiadomo zapieczone wszystko nie chciało zejść.Podgrzane w koło na kuchence po czym młoteczek i lekko w koło obstukane i korpus odszedł turbina rozdzielona

ukazują się 3 śrubki torx.. dwie idą jak malina trzecia coś nie bardzo i krzywo jak by ktoś wcześniej już tutaj zaglądał.. w końcu się uksyła :cry: :cry: i została mała część w korpusie tym co jest do kolektora wydechowego przykręcany o tutaj:

https://zapodaj.net/d7e2022f5f1a4.jpg.html

https://zapodaj.net/2e41e98c8915a.jpg.html

nie wiem co robić teraz :cry: chciałem sobie wszystko wyczyścić i bym wyczyścił idealnie to ujeb.. się śrubka :cry: teraz ani śrubki takiej drugiej nie ma ani raczej nic przyspawać się do tego uksytego nie da bo to jest w środku nie na wierzchu.. :cry: i co teraz robić :( gdzie oddać turbinę by to zrobili... tylko czyszczenie+naprawa tego ułamanego.. przecież to trzeba by przewiercić..na wylot i co inny torx się zastostuje?

myślałem jeszcze za 200zł kupić zepsuta turbinę bo jest na allegro ale od innej wersji bo na podciśnienie i przełożyć tylny korpus do mojej bo jest taki sam przecież.. ale znów nie wiem czy to się uda bo czy czasami to nie jest wszystko wyważane i teraz założę inny korpus i będzie złe wyważenie

prosze pomóżcie :cry:

Opublikowano
hmm jeżeli masz możliwość to kup tą turbine jeżeli ma takie samo oznaczenie. Korpus nie jes wyważany, tylko wirnik a wirnika nie ruszasz. Co do twojego problemu to jedynie rozwiercić, zagwintować i wkręcić podobną srubę
Opublikowano

Mam wrażenie ,że bardzo mało tej śrubki zostało.Najważniejsze jest idealnie napunktować,a rowiercenie to tylko formalność.

Jeśli jest to śruba 6mm to wiertło 5mm.

Opublikowano
to co polecacie Panowie udać się do zakładu autoszlif czy w ciemno brac drugą turbinę i z niej muszle..ale jaka pewnosć ze i tam śruby wyjdą..
Opublikowano
Jak nie wiesz czy wyjdą to palnik w ręke i grzej śruby, napewno puszczą. Ew jak mówisz że masz możliwość to mozesz oddać to specjalistom myśle że wiedzą co zrobić zeby było dobrze :)