Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam pytania odnośnie montażu weba-sto w E83 :)

1. Czy fabrycznie występowało, bo żadnych info nie mogę znaleźć :)

2. Jeżeli nie to czy wystarczy zwykłe analogowe i wpięcie się w układ przy nagrzewnicy oraz doprowadzenie paliwa i zasilania?

3. Jaki zestaw do diesla kupić?

4. Czy ktoś to już w E83 robił i może opisać i wstawić zdjęcie gdzie umiejscowiony jest piecyk :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Za oknem minusowe temperatury i pomyślałem nad montażem webasto.Wiem ,że były montowane jako opcja w X3 i X5.Mam więc kilka pytań z tym związanych.Czy w e83 i e53 występowały takie same modele webasto ? niektóre znalezione na allegro miały inne oznaczenia. Thermo Top Z lub Thermo Top C jeszcze w innym było oznaczenie Thermo Top Z /d-c.Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co to oznacza ? Czy to oznaczenie Webasto "suche" i "mokre" ?

Jaki orientacyjny byłby koszt związany z doposażeniem webasta w X3? Wiadomo ,że oprócz samego websato potrzebne by były piloty i jakiś programator ,żeby ustawić godzinę włączania się urządzenia.Czy taka zabawa ma sens ?

Opublikowano
jeśli lubisz ciepełko w aucie od razu po wsiądnięciu do auta to jak najbardziej ma sens :) koszta są zależne czy sam to będziesz robił czy zlecał, jeśli sam to zmieścisz się w 1000zł oznaczenia pieca o których pisesz (wszystkie to mokre piece w budowie takie same) to Z - dogrzewacz C- ogrzewanie postojowe, D - diesel, B - benzyna, ale na nie oprócz rodzaju paliwa nie musisz zwracać uwagi bo są piece Z z pompką obiegową które można wykorzystać jako C, w tym przypadku dobrze byłoby poszukać pieca z e46 i go odblokować programowo aby nie potrzebował łączności z E46 do odpalenia, taki plus że można by go podłaczyć do k-bus w aucie i diagnozować inpą, druga opcja to piec ze sterowaniem analogowym czyli całkowicie autonomiczny,jest jeszcze trzecia opcja i wydaje się chyba najbardziej sensowna czyli piec analogowy z A6C5 A8D2 lub golfa 4(może jeszcze z jakiegoś vaga z tamtych lat) piec ten jest sterowany sgnałem analogowym, podaje sygnał do włączania nadmuchów po przekroczeniu temp 30stC i można go diagnozować inpą z racji tego że ma ten sam sterownik co E38 i E39 z pierwszych roczników
Opublikowano

Jeśli masz zawsze dostęp do prądu to chyba taniej i prościej jest założyć coś takiego jak ja mam

tylko jak już robić to od razu z ładowaniem kwasa.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=86&t=314703&hilit=wtyczka+z+przodu+auta

Zawsze możesz sobie wpiąć w układ chłodzenia przepływowy podgrzewacz płynu chłodzącego

i mieć cieplutki nawiew już od startu auta.

https://www.olx.pl/oferta/podgrzewacz-plynu-grzalka-silnika-pompa-webasto-1850w-CID5-IDxy4JA.html#e9120ef685

Oba bez problemu można samemu założyć.

I masz nowe ,a nie używane np: 13 letnie klamoty.

Takie wynalazki + podgrzewane siedzenia i zimą jest OK.

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Po prawie roku, odgrzeje kotleta.

Kupiłem webasto mokre model analogowy BW50, webasto ma wbudowana pompe cieczy i wbudowany zbiornik paliwa zasilany powrotem. Urządzenie ma być zamontowane w e83 M54B25 i ma działać jako dogrzewacz silnika oraz dogrzewacz kabiny.

Kilka pytań

Układ cieczy chłodzącej - podpinając webasto tak jak w instrukcji powyżej webasto bedzie grzało i silnik i kabinę? Zastanawiam się jaka role pełni funkcje zawór o numerze 64118369805 i czy nie ograniczy on działania ogrzewania?

Układ elektryczny - w którym miejscu wpiąć sie w climatronic żeby webasto uruchamiało wentylator?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Po prawie roku, odgrzeje kotleta.

Kupiłem webasto mokre model analogowy BW50, webasto ma wbudowana pompe cieczy i wbudowany zbiornik paliwa zasilany powrotem. Urządzenie ma być zamontowane w e83 M54B25 i ma działać jako dogrzewacz silnika oraz dogrzewacz kabiny.

Kilka pytań

Układ cieczy chłodzącej - podpinając webasto tak jak w instrukcji powyżej webasto bedzie grzało i silnik i kabinę? Zastanawiam się jaka role pełni funkcje zawór o numerze 64118369805 i czy nie ograniczy on działania ogrzewania?

Układ elektryczny - w którym miejscu wpiąć sie w climatronic żeby webasto uruchamiało wentylator?

Udało Ci się podłączyć? Napisz jak funkcjonuje i jak się sprawdza.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Cześć. Kupiłem zestaw montażowy bmw webasto

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/2239652-zest-dopos-ogrzewanie-postojowe

Ma ktoś może instrukcje montażu do serii3,4 konkretnie będę to montować do f33 430d 2018? Za odp dziękuję.

tu masz manuala : https://webasto-russia.ru/doc-montmanual-BMW-3-GT-2015-B-1325381A-evo-en.pdf

swoją drogą to super bajer takie ogrzewanie stacjonarne

Opublikowano

dzieki wielkie za linka...problem w tym ze sa dwa zestawy do montażu ogrzewania do naszych bm-ek efek,i dwie instrukcje..

jeden wydany przez producenta ogrzewania webasto do doposażenia w serwisach webasto i taki jest w linku a drugi wydany przez bmw którego szukam(tak mi się wydaje) do doposażenia w serwisie bmw...chodzi mi o to ze mam orginalny zestaw bmw : https://bimmercat.com/bmw/pl/parts/info/en%7Cparts%7Cinfo%7CInstall.kit%252C%2Bindependent%2Bheater%7C64502239652/64502239652?fbclid=IwAR3PAVCz5XYy-IT154DFUTphGjWSgmKPSwsNTHo9Uagv5rMNwrG9mOoJyFA

i w komplecie jest drugi sterownik klimy i wiazka z pinami do podłączenia pod instalacje (sterowniki) auta (czyli w zasadzie ma to byc tak podłaczone jakby wyszło z fabryki z ogrzewaniem) i dlatego szukam instrukcji montażu zeby wiedzieć pod które piny mam się podłączyć. moze ktoś się orientuje gdzie tego szukać? Powiem szczerze ze jeśli ktoś moze udostępnic taka instrukcję z tego kompletu to zapłace za nią...wg tego linku co wyżej podalem instrukcja ma nr. 01292296204. za pomoc dziekuje i pozdrawiam

Swoją drogą każdemu polecam ogrzewanie postojowe szczególnie do diesla,pomijajć grzanie kabiny to silnik startuje ciepły co przedkłada się na szybsze osiągniecie temp. roboczej oleju...

• 2 miesiące temu...