Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukając w sieci informacji o adaptacji skrzyni ZF6 natknąłem się na ten film na YT

https://www.youtube.com/watch?v=nN78ukXXF_o

Wykonując adaptację skrzyni ZF6 należy ją zresetować (INPĄ) a następnie odbyć cały cykl "uczenia".

W związku z tym moje pytanie brzmi: Czy ktoś już próbował tego typu sposobu do wykonania pełnej adaptacji skrzyni AUT ?

Bo w moim przypadku (software T) oznacza wykonanie pewnych procedur 9-cio krotnie :mad2: no i na jakiej drodze można to zrobić.

Autostrada odpada bo trzeba się co jakiś czas zatrzymywać na 10s.

Opublikowano
Zamierzam zmienisz olej w skrzyni , i tez zrobić adaptacje , ISTA D tez spokojnie resetujesz ustawienia , ja mam łatwiej z Przemysła do Rzeszowa autostrada jest pusta , wiec awaryjne światła i jazda :D
Opublikowano

Warto zrobić taką adaptację co jakiś czas ? np. raz w roku ?

Czy tylko w przypadkach jak było coś robione (wymiana elementów, wymiana oleju w skrzyni, itd.) ?

Opublikowano
Mam takie pytanie ,skoro tu wszyscy twierdza ze po adaptacji skrzyni trzeba jezdzic po autostradzie i wyczyniac nie wiadomo co ,to jakim cudem adaptuja skrzynie w fabryce tudziesz w warsztacie napraw skrzyn automatycznych ,bo nie sadze ze ktos bierze kazde auto i popierdziela po autostradzie zeby zaadoptowac skrzynie.
Opublikowano
Kiedyś po ostrej jeździe w trybie sport czułem na drugi dzień zmianę z 3 na 4. Zrobiłem reset adaptacji inpą. Nowe ustawienia złapała sama. Żadnych durnych jazd poza tym, że z dwa dni jeździłem delikatnie tak do stówki. Do dzisiaj zero problemów, a minęło kawałek czasu.
Opublikowano
Warto zrobić taką adaptację co jakiś czas ? np. raz w roku ?

Czy tylko w przypadkach jak było coś robione (wymiana elementów, wymiana oleju w skrzyni, itd.) ?

Z tego co znajomy mechanik mówi , tylko jak coś było robione , a tak nie ma sensu....

Opublikowano
Ja ostatnio wymieniałem olej w skrzyni przy przebiegu 210000 i mechanik mi skasował adaptacje i polecił pierwsze kilometry przejechać po prost delikatnie. Skrzynia przed wymianą oleju zmieniała biegi płynnie, ale po wymianie to już jest bajka. Żadnej procedury nie robiłem, po prostu delikatna jazda i skrzynia śmiga jak nówka sztuka.