Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegow na forum . Prosze o pomoc a mianowicie wymienialem rolete szyber dachu i odpiolem tylko lampe na podsufitce kiedy sie zorientowalem ze musze otworzyc szyber dach zeby dojsc do wkretow wpiolem caly junit i zaczelo sie szyber nie dziala, lampki boczne do czytania lampki nad lusterkami dioda alarmu no i z pilota tez nie moge ruszyc dachu. Nie mieszkam w polsce bylem w salonie bmw panowie powiedzieli tylko ze nie ma komunikacji z junitem i tyle nawet sie nie chca dotknac . Jakies sugestie? Stawiam na fdm a nie na frm.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko poza tym działa prawidłowo? Oświetlenie zewnętrzne i szyby? Podaj konkretne błędy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Cala reszta dziala prawidlowo . Juz powoli nie mam sily szukam fachowcow juz 6 tygodni w uk nie jest latwo znalezc kogos rozgarnietego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A takie prozaiczne kwestie jak bezpieczniki sprawdziłeś? Czym to diagnozujesz? Ista podpowiada co sprawdzić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Tak bezpieczniki i kable sprawdzone . Auto mialem w kilku warsztatach i kazdy mowil ze nie ma komunikacji z junitem. Ze musze zaprogramowac tylko jakos nikt nie chcial tego zrobic. Dzisiaj podlaczylem bmwaicode tylko polowa jest po niemiecku i tu mam zonka nie wiem ktory scrut modulu jest od lampek na podsufitce .
Opublikowano
Dzisiaj podpiolem nowy unit na podsufitce na kompie wyskakuja bledy lampek wlacznika sos odparowania szyb itd. Ale dalej nie ma tego modulu w spisie eku.
Opublikowano
Widze ze to forum nie jest zbyt aktywne . Liczylem troche na kolegow z polski bo nie ma lepszych fachowcow jak Polacy . Chyba ze cisza jest spowodowana tym ze jestem nowy na forum. Dzieki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak FZD nie ma na liście ecu to znaczy że jest całkowicie martwy, zdarza się nie zbyt często ale moduł po odpięciu kostki i ponownym podłączeniu pada ,

pewnie będzisz musiał kupić używany i esys przypisać do samochodu

potem w ista zrobić inicjalizacje jak będzie błąd z któryś podzespołów (np szyberdachu)

pokaz identyfikacje

nawet z inpa/ td-530 z kablem enet

pewnie coś takiego moduł dachu częste nazywany , pamiętaj że F07 ma te same sterowniki co F01/F02/F03 F04/F07

https://www.ebay.ie/itm/BMW-5er-6er-7er-Schaltzentrum-Dach-F10-F25-F01-F06-Headliner-Control-Modul-FZD-/172083068728

jak kopiłeś moduł nowy i masz esys (token nie potrzebny ) to podeślij SVT zczytane z samochodu

musisz go przeprogramować esys aby dział prawidłowo

w F30 jest moduł dachu i nazywa się FZD być może w innym programie jest inna nazwa

03406e26ef72.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety nowy moduł też trzeba zaprogramować ISTA+ bez tego nie będzie działać , szkoda ponieważ za grosze mogłeś naprawić samochód ,

a teraz nowy moduł i dodatkowo programowanie , jak poziom integracji nie jest najnowszy, to też policzą sobie za programowania całego samochodu, powodzenia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlaczego za grosze bym naprawil jak sam napisales ze bede musial kupic nowy fdm.

nowy , ale używany nie w serwisie ASO czy innym sklepie , jak kupisz nowy w serwisie to oni muszą przypisać ISTA+ do samochodu ,

możesz sam ale musisz mieć ista+ razem z SDP+BLP i głowice ICOM A (na enet ta funkcja nie działa )

a jak programują w serwisie to nie ma w ista+ profilu expert modus

tylko cały samochód podnoszą na najwyższy poziom integracji sterowników (I-LEVEL),

za co dodatkowo zapłacisz oprócz przypisywania nowego sterownika, w sumie mało istotnego,

a tak jak moduł używany to któryś z kolegów z forum (wielu mieszka a UK) zrobiło by ci za ułamek tej sumy

ESYS i ENET

lub poczytałbyś i sam zrobił :D ewentualnie ktoś z forum przez teamviwer (i tu bywa problem ponieważ jak podłączysz icom lub ENET to blokuje WIFI

i internet w laptopie :D

Opublikowano
Kupilem uzywany i oddalem do warsztatu bmw specjalistow i teraz czekam jak oni nie zrobia to masakra. Napisze jakie postepy i czy rozwiazali problem.
Opublikowano
Derby. Update- mechanik zadzwonil sprawdzili wszystko czyli kable bezpieczniki i dwa moduly na podsufitce bo mialem jeden z ebay no i powiedzieli ze musza zamowic nowy fzd bo starych nie widac . Dodam ze sa Niby najlepsi w Derbyshire.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdziłem dla F07 są dostepne 3 wersje sterownika (centrum sterowania dach) razem z obudową

basis https://www.etkbmw.com/bmw/EN/search/selectCar/F07/GT/BMW+530d+N57N/ECE/61_2345

low https://www.etkbmw.com/bmw/PL/search/selectCar/F07/GT/BMW+530d+N57N/ECE/61_2346

high https://www.etkbmw.com/bmw/PL/search/selectCar/F07/GT/BMW+530d+N57N/ECE/61_2347

szukanie po vin jest łatwiejsze i niestety naprawdę jest dużo wersji

jak klikniesz na numer to znajdziesz old numery sterownika nawet twojego i wszystkie co z nim współpracują

masz też cenę nowego sterownika ale bez marży sprzedawcy

w czescidobmw możesz sobie sprawdzić ile w pl za nowy zapłacił

np basis kosztuje 1693zł

https://czescidobmw.pl/partscatalogue/61319221632-oryginal-bmw,11-61319221632-FOEBMW-0-0-61319221632.aspx

Opublikowano
Dzieki kolego. Patrzylem na te ceny dokladnie takie same jak u mnie w Uk warsztat juz zamowil moj jest wersja high £360. Czekam na info z warsztatu . Oczywiscie dam znac co dalej.