Skocz do zawartości

Awaria lusterek elektrycznych?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc jestem od niedawna szczesliwym wlascicielem pieknego BMW e30 coupe 2.5i 87roku!Mam w nim kilka rzecy do naprawienia!I potrzebuje wskazowek!Niestety kupilem go z niedzialajacymi lusterkami i centralnym zamkiem!ale to nie to jest przeciez wazne w tym cudzie :D!Jezeli jest ktos kto moglby mi udzielic pomocnych rad w tym temacie to bylbym niezmiernie wdzieczny!

z gory dzieki

niebawem zamieszcze fotki!!!

Opublikowano

Koledze chodziło o "lusterek" nie "usterek" zresztą już poprawiłem.

Swoja drogą warto sprawdzić bezpieczniki.

Opublikowano

czzesc dzieki ze odpisaliscie!

bezpieczniki juz sprawdzalem sa ok!a lusterka nawet nie drgna i centralny tez :(

bede badal dalej :D

jakbyscie mieli jeszcze jakies pomysly co do tego co mogl pasc to dajcie znac!!!

Opublikowano
Przekazniki ??? Popatrz w drzwi , na łaczenia wiazek miedzy słupkiem i drzwiami. Ale moim zdaniem elektryk by to znalazł w 15 min.
Opublikowano

Witam,

prawdopodobną przyczyną jest nieprawidłowe połączenie wtyczka - gniazdo drzwi przednich. U mnie objawiło się to właśnie brakiem centralnego i niedziałajacymi lusterkami oraz niedziałającą szybą elektryczną lewych drzwi. (No, chyba, że masz cupetę, to przednich drzwi siłą rzeczy nie masz...)

Chodzi mi o to gniazdo pod gumą ochronną między zawiasami przednich lewych drzwi. Proponuję rozłączyć styk i oczyścić ze śniedzi, która tam się prawdopodobnie osadziła.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzisiaj zabrałem sie za sprawdzanie tego gniazda!ściagłem gume i zobaczylem rozwalone gniazdo mniej wiecej zosatła go połowa!połowa kabli dynda sobie swobodnie a śniedz jest wszedzie!nie moglem go rozłaczyc tak sie zaspawało!!!

mam juz nowa kostke ale jest problem z tymi kabelkami nie wiem gdzie powinny wchodzic bo kolory kabelkow są rozne!niektóre sie powtarzaja a niektore nie!!!kicha na całej linii!

Nie chce tego łaczyc na chybił trafił!!wiec jesli ktos jest mi w stanie pomoc to bylbym niezmiernie wdzieczny!

Wiem ze mozna z tym iść do elektryka ale chcialbym to zrobic sam z mała pomoca!no a poza tym naprawa tego autka i przywracanie go do 100%sprawnosci sprawia mi wielka frajde :D

Wielkie dzieki za rady!

A szczegolnie Piorowi bo naprowadzil mnie na dobry trop!

• 3 lata później...
Opublikowano

Podpinam sie pod temat bo mam podobne problemy:

1) Cala elektryke - wiazke / kostke drzwi przednich mam polaczona od nowa.(lewych i prawych drzwi) Laczylem kolorami/po ukladzie pinow - lecz zostal mi jeden kabel od strony zlacza slupka drzwi kierowcy - brazowo niebieski, i nie znalazlem do niego kabelka brazowo niebieskiego od strony zlacza w drzwiach.

Czy ktos wie do czego(od czego) jest ten kabel ? i ewentualnie do czego go podlaczyc po stronie kostki drzwi ? Patrz zdjecie:

http://ux.wsp.krakow.pl/~fleszer/e30/e30%20kable.jpg

Drugi jego koniec wchodzi w mala kostke/zlacze z zielonym kabelkiem

2) Prawe lusterko dziala u mnie tylko w plaszczyznie lewo/prawo - jak sprawdzic czy to wina lustra czy kabli/przelacznika? Ponoc jest tam jakies 'sprzeglo' ktore trzeba zalaczyc aby lustro poruszalo sie gora dol(czy ktos wie na ktore kable lusterka nalezy podac napiecie aby ruszyc gora dol?)