Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni koledzy.

Mam problem, mianowicie raz na tydzień wyrywa mi się amortyzator z gniazda, raz prawy, raz lewy.

Zastanawiam się nad przyczyną takiej przypadłości, oraz nad tym jakie zawieszenie jest w tym samochodzie.

Próbowałem rozszyfrować to przy pomocy strony realoem i niestety poległem ;(

Czy mógłby mi ktoś rozkodować VIN WBAAV51050JT01257, ewentualnie sprawdzić jakie mam zawieszenie?

Nie wiem czy zostaje mi po prostu już tylko nakupować trochę tego:

images?q=tbn:ANd9GcRqcl8MEIhTopQGM8bny-3d-tp7iYI_2vLh5BQvUHggwk9eFTSz

Czy może jednak jest coś innego co mógłbym zrobić.

Chociaż bicie rekordów w wymianie mocowania jest ciekawe, to jednak denerwujące ;p

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Prawdopodobnie masz obniżone zawieszenie i to mocno ;)

A w takim wypadku może być sytuacja, że amortyzatory mają za mały skok i dobijają do końca na nierównościach. Odboje amortyzatorów wyrywają mocowania. Masz 2 możliwości, albo krótsze amorki, albo dłuższe sprężyny.

Opublikowano

Rozumiem, że takie będą odpowiednie:

https://www.ucando.pl/p/amortyzator-bilstein-24-026987/N-YZ4KJ9J6FN9-854

Przy czym cena dość zaporowa, orientujesz się czy są to dobre amortyzatory.

Ewentualnie znasz jakąś tańszą równie dobrą markę?

Wybaczcie głupie pytania, ale jestem laikiem w tych tematach.

Czy w takim razie zamiast zakupu dwóch w/w amortyzatorów, nie lepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie, takiego zawieszenia:

https://allegro.pl/gwint-zawieszenie-gwintowane-bmw-e46-mts-eibach-i6634896725.html

Opublikowano

źle się wyraziłem, bo nie ma co się oszukiwać jeśli chcę by samochód się dobrze sprawował i przez te parę lat ze mną został to trzeba inwestować. Tylko kwestia tego czy nie lepiej już gwintowane założyć. Kompletnie się na tym nie znam więc nie wiem czy te co podałem w linku powyżej są jakościowo dobre.

Tak abstrahując teraz wiem dlaczego miał z tyłu 2 różne amortyzatory jak go kupowałem :)

Odbiegając od tematu, jadąc na którymkolwiek biegu przy wysokich obrotach słychać charakterystyczny świst. Pytanie czy samochód łapie lewe powietrze, czy tak powinno być?

Bo nie powiem dźwięk jest fajny, ale lewe powietrze raczej nie pomaga w pracy silnikowi.

Opublikowano

może masz nieszczelność w układzie wydechowym?

Popatrz dokładnie czy nie masz gdzieś okopconego na czarno kolektora wydechowego, połączeń między tłumikami... ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg vin masz sportowe dostosowanie podwozia.

S226A Sports suspension settings

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zalzy do czego używasz auta. Na co dzień gwint jest twardy i męczący . Ale to kwestia gustu. Ja się zdecydowałem ostatnio na komplet sachs ( przód że skróconym skokiem A tył normalny bo sachs nie produkuje na tył już innych. Natomiast sprężyny eibach prokit. Jeszcze nie założone na aucie ale miałem kiedyś takie sprężyny przy normalnych amorkach w alfie 159 i był fajny kompromis między twardością, komfortem , a prowadzeniem. Ja bym się na twoim miejscu nad takim rozwiązaniem zastanowił . A bardzo masz obniżone zawieszenie? Pozdrawiam.
Opublikowano

Dzięki za odzew ;)

Nie wiem czy jest mocno obniżone, może po zdjęciu będziecie mieli większy ogląd na sytuację, przy czym felgi mają 18"

https://photos.app.goo.gl/pg5ZBkzR5msd8MS16

Przy czym faktycznie zawieszenie gwintowane musi zostać odrzucone, gdyż samochód służy mi na co dzień.

Faktycznie, chyba pozostaje mi kupić po prostu amortyzatory które powyżej przedstawiłem o krótszym skoku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wygląda na to, że masz właśnie coś na poziomie eibach pro-kit. Możesz porównać ze zdjęciami w mojej galerii.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Piękna ta Twoja furka ;).

Odpowiedzcie mi koledzy na dwa pytania:

1. Czy mogę stopniowo wymieniać elementy zawieszenia (np. w tym miesiącu amorki na tyle, w przyszłym sprężyny tył, i tak samo z przodem), czy będzie to jakoś bardzo wielkim obciążeniem dla amortyzatorów jeśli pochodzą na starych sprężynach przez ten miesiąć?

2. Jak chcę domknąć szyby z kluczyka to jedna nie chce pójść do góry, wiecie w czym może leżeć problem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki :wink:

1. Możesz, ale w przypadku przodu to bezsens, ponieważ dwa razy trzeba robić taką samą robotę. Tył bez problemu.

2. Problem z mechanizmem tej szyby.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL