Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od jakiegos czasu niemilosiernie skrzypi kierownica kierownica wmojej F11 podczas skretu w czasie parkowania (zapraszam do obejrzenia yt zeby zrozumiec o co dokladnie chodzi
). Wiem, ze ludzie w innych modelach rodzili sobie z tego typu problemem smarowaniem gumy ktora jest na drazku kierowniczym pomiedzy wnetrzem samochodu a "zewnetrzem". Niestety u mnie ten zabieg pomaga na jeden dzien. Dlatego chcialbym wiedziec czy ktos z was spotkal sie z tego typu problemem w modelu F10/F11 i jak rozwiazal ten problem. Przypuszczam ze guma poprostu sparciala i wymaga wymiany... a moze ktos juz wymienial ten element? Z gory dzieki za wszystkie komentarze.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej, odświeżam wątek,

Mam ten sam problem, od jakiegoś czasu skrzypi przy skręcaniu (tak ja we wcześniej załączonych filmach)

Ktoś tak miał i rozwiązał problem ?

[uPDATE]

Troche poszperałem po internetach i problem jest w gumowej osłonie w której pracuje wałek układu kierowniczego, między komorą silnika a wnętrzem pojazdu.

Po użyciu WD 40 problemu nie ma, ale myśle że tu trzeba użyć jakiegoś smaru (silikonu) do gumy aby efekt był utrzymany na dłużej.

• 1 rok później...
Opublikowano
Tez gdzies czytalem o tym gumowym laczniku. Ale u mnie nie tam byl problem. Okazalo sie, ze to krzyżak, ale nie od strony gumy, tylko blizej silnika, na łaczeniu. WD40 i kolumna dziala jak nowa (nawet lagodniej sie prowadzi - przynajmniej w F10).
Opublikowano

U mnie to samo.

Jutro pochyle się nad tematem. Jakis czas jeździłem bez osłony możliwe ze tez woda się tam dostawała i dlatego teraz takie dźwięki.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam. Czy wątek tematu został rozwiązany. Jeżeli tak, to poproszę o bardziej szczegółowy opis oraz zdjęcia gdzie ewentualnie użyć wcześniej wspomnianego smaru.

• 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...