Skocz do zawartości

535i zacinający się obrotomierz i zero-jedynkowy ekonomizer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam najwyraźniej przełożony licznik z innego modelu, ponieważ mam skrzynie automatyczną 5 biegową, a na wyświetlaczu mam tylko 4 biegi (jak jest zapięta 1 to nie pokazuje nic, jak 2 to pokazuje 1, jak 3 to 2 itp.) i mam problemy z obrotomierzem, zacina się czasami na obrotach i ekonomizerem, który pokazuje albo 0 albo wychodzi poza skalę.

Widać to w poniższym filmie. Obroty zatrzymują się (w tym przypadku) około 1800, mimo, że przyśpieszam i odcinają się dopiero gdy tapnąłem gwałtownie w gaz (bez zmiany biegu). Po tym automat zmienia bieg i spadają do 1800 realnych.

Ogólnie, jeśli obroty rosną bardzo wolno to obrotomierz stoi w miejscu.

Teraz moje pytanie. Co trzeba zrobić po przełożeniu licznika, jeśli znajdę konkretnie do mojego modelu?

Oraz czy podjedzie licznik od innego silnika benzynowego (wszystkie chyba mają 7k obrotów) ale automatu 5 biegowego i z tymi samymi opcjami??

Opublikowano
  • Autor

Tak jak widać tutaj, może i rzeczywiście dochodzi do końca, ale nie przekracza skali :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Widzę, że nikt pomysłów nie ma :(

Co do pokazywania biegów jest taka sprawa:

Na teście zegarów nie świeci mi się dioda 5 biegu.

Na zdjęciu dioda zaznaczona pomarańczowa strzałka świeci się jako 1 bieg, tylko problem w tym, że ona jest pod plastikiem.

Nie wiem, nie znam się jak to jest możliwe i dlaczego tak jakby przesuneły się te diody o jedną w prawo, mimo że dioda 5 biegu jest na swoim miejscu (i nie świeci).

a3901e1dc98e9a7c.jpg

65778c09245e1339.jpg

f0d5000dbeeed768.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Żadnych pomysłów czy to wina licznika (może źle zakodowany), czy może "dźwigni zmiany biegów", czy jeszcze co innego?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Widzę tu się taka magia odpier****, że nikt nie wie...

W module IKE w parametrze "GETRIEBE_TYP" jest "schrittschaltung" czyli steptronic, więc raczej zakodowane dobrze. Ustawiłem na próbę "automatik_5_gang" to pokazywało biegi 3 2 1 :D

W Inpie natomiast po wejściu w licznik i coding info jest napisane "4gang transmission" i już nie wiem jak to w końcu jest...

Tak samo odnośnie ekonomizera. Wszystko zakodowane tak jak powinno być, tzn. model silnika, ilość cylindrów itp.