Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam otóż kolega namawia mnie na usunięcie sond oraz przesunięcie odcinki komputerowo w moim aucie. I tu mam pytanie do was,jak przesunięcie odcinki wpłynie na pracę silnika oraz żywotność czy taki zabieg nic nie uszkodzi w silniku i czy to będzie hula. Druga sprawa usunięcie sond,mówi że trochę tych konikow mi przybędzie po takich zabiegach. Ja zaś czytałem żeby to miało sens trzeba też usunąć kata,oraz jak to wpłynie na spalanie,obecnie mi pali w mieście do 15l Lpg.Jak to w takim razie jest,oczywiście chciałbym podnieść moc w swoim autku lecz żeby to miało ręce i nogi. W takim razie czekam na waszą pomoc i wyjaśnienia. Silnik dokładnie M54B25.Pozdrawiam.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Prawda jest taka, że po coś te sondy są, katalizator też. Ja wiem, że fajnie zrobić polski tuning, ale w "domowych/ulicznych" warunkach takie modyfikacje raczej na dobre nie wychodzą. Można przy Januszować, a później jest problem z kontrolą emisji spalin.
Opublikowano

Ingerencje w układ wydechowy, szczególnie w przypadku silników wolnossących zazwyczaj kończą się tak samo, czyli pogorszeniem osiągów i kultury pracy :)

Układy wydechowe są bardzo dokładnie "policzone" i każde januszowanie powoduje rozstrojenie tych parametrów. Zmieniają się ciśnienia, przepływy itd które ktoś mądry zaprojektował.

Nieco inaczej wygląda ta kwestia w przypadku silników doładowanych. Tam zazwyczaj faktycznie- im mnie restrykcji, tym lepiej. Często po takich przeróbkach i strojeniu efekty są faktycznie zauważalne :)

Doprowadź silnik do stanu fabrycznego a kasę przeznacz na szkolenie jazdy- gwarantuję CI że da to więcej efektów :D

Opublikowano
kasuj sondy i kolektory od 2.8 + program i powinno dojsc z 8KM

Bylo:

E30 316 (M10b18) 86r - sedan

E30 325i (M20b25) 89r - coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 sedan

E36 328i (M52b28) 95r - sedan

E39 540i manual

E36 M3 3.2 sedan

E36 318Ti Compact

E46 330iA Touring

Opublikowano
i wszystko jasne :D tego się chciałem dowiedziec,tak myślałem ze to nie jest najlepszy pomysł,teraz sie tylko utwierdziłem w tym przekonaniu.