Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje autko to F30 2.0i 184km 2012

Kupilem jakieś dwa miesiące temu z salonu i zauważyłem że rano po nocnym postoju wypuści przez 3s niebieski dym a później jest już spoko. I tak nie zawsze a często po kilku godzinnej przerwie i tylko przy odpaleniu. Co o tym myślicie? Słyszałem o wezu od turbiny.

Dodam że mam inclusive gwarancję na auto używane kupione w salonie ale muszę się dowiedzieć czy to obejmuje.

Opublikowano

Cos takiego -->

?

Jesli tak, to duza szansa, ze oil feed line. BYla na to akcja w US - przy czym naprawiaja darmo dopiero po zgloszeniu usterki.

Nawet bez extra gwarancji powinni sie tym zainteresowac, bo problem dobrze znany.

Probuj diagnozowac w ASO i zobaczysz, co dalej (tylko musialbys im auto na noc zostawic, zeby olej mial czas sie zebrac).

W razie czego powolywalbym sie na te akcje naprawcza, ktora byla (jest) w US.

Tu jeszcze cos ciekawego w temacie: https://bmwtechnician.com/2015/11/04/n20-turbo-oil-line/

Opublikowano
Ciekawe co na to serwis. Jutro zadzwonię i ciekawe co powiedzą. Też uważam że powinni to wymienić za darmo
Opublikowano
Ciekawe co na to serwis. Jutro zadzwonię i ciekawe co powiedzą. Też uważam że powinni to wymienić za darmo

Probowac zawsze mozna i zawsze warto.

Opublikowano
Dzwoniłem dziś do bawarii motors Gdańsk bo mam ten sam problem w tym silniku pod dłuższym postoju wywali chmurę dymu. Oczywiście oni nic nie słyszeli o takim problemie. W Polsce od wszystkiego sie wymigują złodzieje a na pewno wiedzą o tym problemie tylko jak zwykle umywają ręce. Trzeba bedzie wymienić tą rurke na własny koszt.
Opublikowano

No wymiana tej rurki nie jest prosta, doswiadczony mechanik "wycenia" na 8h roboty - ze sciaganiem turbo/kolektora, itd.

A nie mozna sie domagac, zeby ASO skontaktowalo sie w tej sprawie z BMW Polska?

A moze po prostu samodzielnie zadzwonic do BMW Polska?

W postach na blogu, ktory podalem - jak sie poszuka - widac identyfikator tej akcji naprawczej na papiera, ktore BMW wysylalo w US do uzytkownikow aut zapraszajac na wymiane rurki.

Opublikowano
Dokładnie jak kolega Deen pisze. Nie odpuszczajcie tylko każcie im działać. Podawajcie numery akcji serwisowych w US i niech się kontaktują z BMW Polska, choć daje sobie głowę uciąć, że udają wariatów ;)

.

Opublikowano

Zobacz tu: https://bmwtechnician.com/2017/08/02/bmw-n20-turbo-oil-line-bulletin/

SI B11 11 16 (jest tez druga SI B11 17 16)

Masz tam zalaczona fotke - wydrukowalbym to sobie i wzial ze soba do dealer`a.

Pisza, ze problem jest z autami z data produkcji od konca 2011 do 20.07.2012.

Jeszcze 2 posty od bmwtechnician w tym samym temacie:

https://bmwtechnician.com/2016/05/13/n20-oil-feed-line-update/ (tu widac stara i nowa rurke)

https://bmwtechnician.com/2015/11/04/n20-turbo-oil-line/ (tu gosc pisze, jak wyglada procedura wymiany rurki)

Opublikowano

Jest tu ktoś komu to naprawili w ramach gwarancji?

Ile normalnie u mechanika to może kosztować?

Dzwoniłem do BMW Polska. Pani powiedziała że na mój pojazd nie ma prowadzonej takiej akcji naprawcze. Decyduje o tym główna siedziba BMW w Monachium. Myślę teraz czy cos się da zrobić. Ale kiepsko to wygląda.

Mam ubezpieczenie prawne wykupione więc może skontaktuje się z prawnikiem i co on myśli o tym.

Innego pomysłu nie mam. Ciekawi. Mnie koszt wymiany. Podobno wężyk to koszt 250zl.

Opublikowano

Faktycznie, rurka kosztuje 235zl, do mojej 328ki. Do 320i pewnie podobnie.

Dodaj do tego 5-8h robocizny i podejrzewam, ze ponizej 1000zl sie zmiescisz (pewnie jakis olej bedzie do wymiany, moze filtr).

Oby to tylko pomoglo, niektorym zawodnikom wymieniali turbo,jak ta rurka za dlugo przepuszczala (przepalanie oleju w sprezarce, i zbierajacy sie nagar z tego powodu).