Skocz do zawartości

Nie zapala :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam probblem do dzisiaj moja becia nie paliła na benzynie. I myslalem ze to filtr paliwa bo przy wyzszych obrotch juz dalo sie jezdzic na paliwie ale i tak przerywalo. Dzisiaj wymienilem filter paliwa, niestety nic to nie dalo. Wyciaglem swiece do przeczyszczenia i po wsadzeniu ich od wyczyszczonych pomylaly mi sie kable i auto niechcialo zapalic. Gdy juz podpiolem dobrze kable auto dalej nie pali anie na Gazie ani na Benzynie. Na gazie jest odrazu wystrzał jak dodam gazu przy zapalaniu. A na benzynie zapali ale strasznie trzepie autem i po wcisnieciu pedału gazu na max Auto jakos tam skacze ale nie przekrasza okolo 500 obrotów. I teraz mam pytanie co sie moglo stac ?? i gdzie znajde magika najlepiej w Jaworznie tu gdzie mieszkam który to naprawi ?

pozdrawiam

Edytowane przez zmp3

Opublikowano

Nie wiem czemu ale mam przeczucie ze padl Ci przeplywomierz.

Sprawdz czy klapka w nim chodzi rowno czy sie nie zacina.

Opublikowano
Witajcie. Jesteś Kolego pewny na 100% że kolejność kabli jest prawidłowa :?: Gaz strzela :?: przepływomierz juz pewnie swoje oberwał. Moje V8 zachowywało się tak ja klękała pompa paliwa. Ale hipotez może być wiele
Opublikowano
  • Autor

Tak co do kolejnosci jestem juz pewny w 100% ze jest dobra, i dziwi mnie czemu chodzilo przed wyciagnieciem swiec a teraz juz nie. ale jutro jeszcze sprawdze ten przeplywomiez i chyba gaz mi sie skonczyl, przez to i na gazie nie pali i strzela. Jutro jakos auto zacigne na stacje i zatankuje wtedy zobacze czy chociaz na gazie odpali. Mam pytanko jaka ma być przerwa na swiecach bo na stronie ngk znalazlem ze 0,8 ??

A jak myslicie jak nie ma gazu bedzie strzelał czy razczej nie powinien ??

No i pompe paliwa i ten przeplywomierz tez jakos sprobuje sprawdzic.

pozdrawiam i czekam na kolejne sugestje

Opublikowano
Raczej nie powinien a 1 cylinder masz od strony kabiny ?
Opublikowano
Więc tak jeżeli masz instalacje zwykłą to po takich wystrzałach na 100% przepływkę szlag trafił. A jezeli chodzi o strzały na gazie to mała ilość gazu w zbiorniku to małe cisnienie tego gazu a małe cisnienie to niepełne napełnianie miksera i parownika i stad te strzały. Bo wiesz o tym napewno że nie zaleca się jeździć na gazie "do końca". :cry: :cry: Na twoim miejscu najpierw wyeliminowałbym problemy z uruchomieniem na benzynie a nie próbowałbym uruchamiac go na gazie :nienie:
Opublikowano
  • Autor

Czyli mam sie zajac benzyna .. to od czego zaczac ?? pompa paliwa .. przepływomierz i co dalej ?? swiece kable ?? bo wsumie mechanikiem nie jestem i znam sie tyle co nic.

Jak wogole sprawdzic to czy dziala tzn chodzi o przeplywomierz jak go sprawdzic ?

Opublikowano
Radzę najpierw sprawdzić pompę paliwa - znajduje się ona pod tylną kanapą po prawej stronie (patrząc zgodnie z kierunkiem jazdy). Odkręć czarny gruby wąż od pompy i spróbuj zakręcić silnikiem. Tylko bez przesady bo wszystko będzie Ci śmierdziało benzyną. Jak zauważysz że już pompa ciągnie paliwo to znaczy ze ona jest sprawna - inaczej wiadomo co się stało.
Buch teściową w klatkę piersiową ;)
Opublikowano

Ja na twoim miejscu pożyczyłbym od kogoś kto ma takie same autko przepływkę i próbował uruchomic go na benzynie. Bo jak mówiłem wczesniej twoja przepływka po tych strzałach na pewno jest uszkodzona.

Daj znać jak go uruchomisz na benzynie. Potem zajmiemy się instalacja gazową. :roll:

Opublikowano
Według mnie to moze byc pompa paliwa która sie skonczyła poprostu dlatego miałes te problemy na wysokich obrotach, a strzelanie na gazie to moze byc problem konca gazu albo swiec przy których grzebałes moze maja teraz za duze przerwy albo ogólnie sa juz zużyte. Przy instalacjach pierwszej i drugiej generacji problem ze złą iskra powoduje te wystrzały zreszta bardzo niebezpieczne jak juz koledzy wspominali dla przepływomierza
Opublikowano
  • Autor

pompa raczje jest sprawna bo sprawdzalem ja tak ze odpiolem od filtra paliwa i zaczolem krecic i wtedy paliwo leci przez filter tez przechodzi. Co do przeplywki to juz nie wiem a zaraz chyba jade po mechanika.

I zobaczymy co powie a przeplywki nie mam z kad wziasc :/

Opublikowano
Aha no i sprawdź też czy nie masz uszkodzonej gumy przepływomierza (duża czarna rura między przepływomierzem a kolektorem ssącym) - na gazie podobno bardzo częsty objaw.
Buch teściową w klatkę piersiową ;)