Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów ! :)

Mam problem z piszczącym silnikiem BMW 328i 2012r !! byłem w warsztacie i nie byli w stanie ustalić co jest powodem bo akurat wtedy nie chciał piszczeć.

Silnik piszczy na wolnyh obrotach a takze na wyzszych (choć troszke ciszej, czsami cichnie kompletnie) ostatnio zaczął piszczeć w drodze z gda do wwa, troche piszczał troche ucichł potem znów, pojawiła sie kontrolka oleju, po postoju czujnik pokazywał juz stan ok, i tak pare razy, droga powrotna dzien pozniej to juz piszczenie i jego brak, bez wskazan braku oleju, dodam ze czasem załączy sie na jakiś czas kontrolka service engine soon potem znika i tyle ją widzieli, problem wystąpił juz pół roku temu piszczał co pare dni i przestał na pare miesiecy, minął tydzien od wyjazdu do wwa i cisza , nic nie piszczy jezdze po miescie od tygodnia.

Załączam nagrania piszczącego silnika, prosze o pomoc w diagnozie ! (nagranie mojego auta)

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

:? :? :? :? :? :? :? :?

Pozdrawiam !

:shock:

Opublikowano
Dodam jeszcze ze silnik pracuje normalnie, czasem wyczuwalne drgania, ale ogolnie podczas jazdy wszystko ładnie chodzi, moc- ok .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma takiej opcji żeby się pojawiała kontrolka oleju w samochodzie i żeby nim jeździć bez sprawdzenia.
3A0jS9b.png
Opublikowano

tak ale gdy pokazuje ze ponizej minimum , po ponownym przeliczeniu ze jest ponad połowa ? mozliwe ze czujnik szwankuje, nie wiem, nie znam sie. zadnych plam po postoju nie ma, nie mozliwe jest zeby w poł godziny wypił cały olej.

w benzyniakach nie ma bagnetu takze moge tylko opierac sie na wskazaniach czujnika.

Opublikowano

To raczej wyje niż piszczy ...

Połóż dłoń na obudowie filtra oleju i sprawdź czy czuć wibracje odpowiadające wyciu .

Miałem taki przypadek : wkład filtra oleju był nieprawidłowo włożony do gniazda , przygnieciony przykrywką i zdeformowany .

Przez to olej przeciskał sie przez szczeliny i stąd wycie .

Zmień wkład filtra oleju .

Opublikowano

Bardzo ciekawa wskazówka ! nie pamietam dokładnie ale pierwsze piszczenie zbiega sie chyba z wymianą filtra oleju. własnie około poł roku temu,

Co do kontrolki zapaliła sie z powodu nikiego poziomu, wczoraj dolałem tylko pół litra i poziom wzrósł a kontorlka oczywiscie znikła. (dziwi mnie tylko ze wczesniej zapaliła sie, nastepnie znikła, potem znow zapaliła i znow znikła.) może jest to spowodowane własnie złym zamontowanym filtrem jak wspomniał kolega. Oby ! :D :D

na dniach ruszam to sprawdzić Dzięki, poinformuje czy diagnoza trafna.

Pozdrawiam !!!