Skocz do zawartości

Tylny most i skrzynia- jaki olej? Proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich pasjonatów BMW!

Od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem BMW E39 3.5 V 8 z 1998 roku i chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej o tym aucie. Na początek chciałem wymienić wszystkie płyny i pojawił się problem. Nie wiem jaki olej - oczywiście zamiennik wlać do manualnej skrzyni biegów. Na skrzyni jest żółta nalepka z napisem MTF-LT-1 oraz numer 2300-1434 404. Proszę więc wszystkich, którzy mają już jakieś doświadczenie w tej kwestii o pomoc. Będę bardzo wdzięczny. Zeby uniknąć posądzenia o "pójście na łatwiznę" od razu powiem, że przeglądałem dotychczasowe posty na forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Jeśli to ma znaczenie, to przebieg auta wynosi 140.000 km. Proszę też o radę odnośnie tylnego mostu. Powinien być tam lany olej o klasie lepkości 75W- 90 (np. Castrol SAF-XO). Zastanawiam się czy można wlać olej o klasie 75 W- 140 (np. Castrol SAF-X). Powód: Pierwszy dostępny jest tylko w beczkach (TYLKO!!!) powyżej 25l. , drugi w opakowaniach 1l. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Opublikowano

Poszukaj - poszukaj - było setki razy :search:

A co do mostu to nie kombinuj tylko lej taki jaki jest zalecany

Pozdr.

BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano
z Kostrzyna nad Odrą. Jak na razie autko chodzi super - zero problemów. A ty Młodzik miałeś jakieś problemy? Widzę że dysponujesz podobnym sprzętem
Opublikowano

Młodzik może Ty mi doradzisz jaki olej lać do tej skrzyni. Ty chyba masz identyczną?

Do djx: dzięki za radę kolego. Zauważ jednak że przekopanie całego forum zajeło by mi lata, a przez opcję szukaj- nic nie znalazłem odnośnie tej konkretnej skrzyni. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Jeszcze jedna sprawa - oreintujecie się może jak zdemontować siedzisko tylnej kanapy (u góry kanapa jest dzielona) Chodzi mi o demontaż dolnej części wpadł mi za nią kluczyk i mam za grube łapy żeby go wydobyć :roll:

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano
Co do mostu to nie wiem, ja nie wlewalem nic jeszcze. Teoretycznie oleju tam nie wymienia sie. W skrzyni tez nie zmienialem, mysle, ze nie masz o co sie martwic.. Mozesz to zostawic. Mam dokladnie takie samo auto, ale o rok starsze. Nie wymienialem. Jesli chodzi Ci o tylnia kanape to wystarczy mocno pociagnac kanape do siebie i sama wyskoczy z zatrzaskow. Jesli chodzi Ci o siedzisko, bo oparcia nie zdjemowalem. Problemy male mialem, do wymiany termostat. Ale ogolnie luz. Chodzi dosyc dobrze. Nie narzekam.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Są 2 teorie na temat wymiany oleju w automatach. Jedni twierdzą że się nie wymienia (ASO też tak twierdzi ale sprzedaje olej na litry) , drudzy że powinno się wymieniać bo olej lifetime jednak podlega procesom fizycznym.

Ja osobiscie wybrałem teorie drugą i wymieniłem olej w skrzyni i w moście i uważam że skrzynia jest cichsza niż była. Samo to że było w niej dużo opiłek (i nie wszystkie były przy oleistych magensach) a jeżeli nie wszystkie opiłki znajdowały się przy magensach to znaczy że jeszcze bardziej katowały skrzynię.

Do skrzyni automatycznej : ESSO LT 71141 około 8 litrów.

Do mostu : proponuje orginalny BMW litr około 70 zł ale przecież tam dużo nie wchodzi około 1,5 litra.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

kolega ma manuala a to inna bajka z olejem

co do mostu to tez chcialem wymienic ale powiedzieli ze sie nie wymienia wiec narazie zostawilem, ale w skrzyni radze wymienic, niepomoge Ci z tym bo mam steptronica a tam jest inny calkowicie olej ale na forum bylo napewno, przegladnij forum

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi! Jestem podobnego zdania jak kolega Olejus i dlatego mimo wszystko wymienię olej w skrzynii. (Oczywiście jeśli najpierw dowiem się jaki to olej- w serwisie BMW jego specyfikacja owiana jest wielką tajemnicą) I jeszcze jedno mam skrzynię MANUALNA. Czekam na wasze sugestie odnośnie tego zamiennika. Pozdrawiam