Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, niedawno kupiłem E90 330xi przedliftową i nurtują mnie 2 pytania.

1. Czy lekkie falowanie obrotów + drżąca buda po odpaleniu silnika na ssaniu to coś czym powinienem się martwić? Po wyłączeniu ssania nic nie faluje.

2. Czy to normalne, że komputer pokładowy źle wskazuje spalanie (różnica 2 litry, teoretycznie wskazuje 8l/100km)? Gdy mocniej wcisne pedał gazu średnie spalanie magicznie spada do ~2L/100KM. Chwilowe jest ok. Przy normalnej jeździe bez dynamicznego przyspieszania średnie spalanie oscyluje w granicy realnego. Na filmie widać ile paliwa ubyło po przejechaniu 330km oraz wyświetlone średnie spalanie które raczej nie jest zgodne z prawdą

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Falowanie przy nagrzewaniu to norma w N52, tzn. częsty przypadek. Oczywiście można próbować coś działać ale nie ma jednego powodu dlaczego tak się dzieje - może to być zarówno kwestia iskry (świece, cewki), paliwa (wtryski, regulator ciśnienia), powietrza (lewe powietrze, valvetronic, solenoidy). Ale są też tacy, którzy to wszystko wymienili i dalej faluje :D

A z tym spalaniem to dziwne - ja bym podłączył INPĘ i popatrzył na wskazania live data czy są w normie.

Opublikowano

Podpiąłem INPĘ, wszystkie odczyty w "engine" są w normie. Na co powinienem zwrócić uwagę? Dodatkowo moją uwagę przykuła sekcja z płynem hamulcowym, chyba nie wygląda ok.

http://i67.tinypic.com/sg1vzk.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zobacz jeszcze w INPA jest jeszcze takie menu Rough running, zobacz czy tam wartości są w normie, szczególnie podczas falowania.