Skocz do zawartości

dziwny problem. Pomocy chodzi o podswietlanie zegarów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam sprawa wyglada tak dzisiaj rano nie mogłem odpalic auta nigdy mi sie to nie zdarzało ale gdy odpaliłem i jechałem do pracy w czasie jazdy przygasało podświetlenie zegarów tak jak by było cos z zasilaniem raz pmocniej świeciły raz słabaiej w zależnosci jak naciskałem na gaz

co to moze byc za odpowiedzi wielkie dzieki. Pozdrawiam

Edytowane przez globi

Opublikowano

Zakładam, że akumulator jest (był) sprawny?

Jeżeli dzieje się tak po dodaniu lub ujęciu pedału gazu, do fłowy przychodzą mi cztery rzeczy:

1) alternator niedomaga (szczotki, kable...)

2) regulator napięcia na alternatorze

3) masa poszła się...w las...

4) albo po prostu naciąg paska klinowego

Zacząłbym od sprawdzenia masy i paska...

Opublikowano
  • Autor
dzieki za odpowiedz wiec tak pasek sprawdziłem jest ok regulator napiecia nie wiem jak sprawdzic ale stawiam na niego a masa wydaje mi sie że jest dobra wiec nie mam głowy co to moze byc a alternator jak sie szczotki koncza to mi sie wydaje ze nie ładuje a ładowanie jest ok
Opublikowano

W sumie sprawdzić regulator to chyba może tylko elektryk, przynajmniej ja sam osobiście nie umiem.

Jak masz kumpla z takim samym alternatorem to może podmień na chwilę i wtedy się okaże, jeśli nie to jeszcze może być tak, że masz gdzieś zwarcie na kablach pod kierownicą. Tylko nie jestem pewien czy objawiałoby się to "falowaniem" natężenia światła.

Jeśli chodzi o masę, to o której mówisz? Tej od akumulatora, od pokrywy zaworów czy tej od miski olejowej, bo moim zdaniem tyle powinno być przynajmniej w BMW.

Zaglądnij też w szczotki, co Ci szkodzi, to chwila roboty, a objaw może być też taki. Mierzyłeś napięcie w czasie przygasania świateł?

Jesśli na alternatorze będzie zawsze ok, to możesz go wyeliminować. A akumulator masz na pewno dobry? Trzyma nateżenie? Ile ma lat i jakiej jest firmy?

Pozdrawiam! Trzymaj się!

Opublikowano
  • Autor

Witam wiec tak akumulator jest nowy wiec to nie on a z masa to musze popatrzec dobrze teraz chwilowo nie mam czasu ale zobacze a zwarcie pod kierownica napewno nie stawiam na regulator albo pasek albo ta masa na alternatorze moze tez byc w weekend rozbiore

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
w alternatorze masz wirnik, uzwojenia wirnika są podłaczone do pierscieni po których ślizgają sie szczotki... sprawdź czy pierscienie są OK i czy czasem nie masz pękniętego (przepalonego) drutu który wychodzi z jednego i drugiego pierscienia... są dwa rozchodzą się po wirniku w przeciwnych kierunkach, identyczny problem miałem i dokładnie zegary mi przygasały i rozjaśniały w zalerzności od obrotów, mialem urwany drut.
Opublikowano
  • Autor
dzieki za podpowiedz tylko ja mam inny alternator mi sie wydaje bo silnik jest M10 rozbierałem go do czesci pierwszych i nic nie znalazłem ale sprawdze jeszcze raz dla pewnosci jedyne co mi sie rzuciło w oczy to ze szczotki w regulatorze napiecia sa konkretnie wytarte maja 0,5 cm nowe ok 1 cm wiec różnica wymieniłem na nowy i nic zadnej różnicy. Pozdrawiam zobacze i napisze co znalazłem