Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z hamulcem ręcznym. Mam wrażenie, że hamulec łapie za słabo, ale nie jestem do końca przekonany, że wynika to ze stanu tarczobębnów albo z regulacji naciągu przy linkach.

Wydaje mi się, że mam wyrobioną dźwignię hamulca ręcznego, bo jak ręką podtrzymam dźwignie wyżej niż zaskują ząbki(mechanizmu blokady), to ręczny trzyma i auto się nie stacza.

I tu moja prośba do Was: możecie sprawdzić na ile ząbków (kliknięć) maksymalnie możecie zaciągnąć ręczny do góry?

U mnie chyba ostatnie 2-3 ząbki się zużyły, bo tak by łapał ładnie.

Opublikowano
Witam,kolego podnieś auto do góry zrzuć tylne koła i przez otwór po śrubie masz regulacje chamulca ręcznego.Regulujesz regulatorem nr9.http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=FB71-EUR-08-2004-E53-BMW-X5_30d&diagId=34_0991 powodzenia.
Opublikowano

Ok, dzięki za rady. Miałem dzisiaj trochę czasu na grzebanie w aucie i tak: byłem na diagnostyce okazało się że prawa strona prawie wcale nie łapie. Poprawiłem to jakoś mniej więcej w regulatorem w tarczobębnach i jest lepiej.

Co do pytania ile łapie maksymalnie ząbków wajcha od ręcznego to z ciekawości dalej aktualne. U mnie 5 ząbków i wyżej nie daje się zazębić. Jest z tym dobrze czy nie??

PS jak macie jakieś rady co do regulacji tarczobębnów to chętnie poczytam :)