Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów w tą piękną słoneczną niedzielę :)

Z góry bardzo przepraszam za milionowy temat dotyczący POMPY ABS, ale przeczytałem zdecydowaną większość tematów, i każdy się w jakimś stopniu różnił.

Mimo że dzień piękny, niestety i moja bawarka mnie zawiodła. Po raz drugi miałem nieprzyjemność odczytać na desce rozdzielczej błąd który się nazywa getriebenot programm :(

Już raz to miałem, sterownik od pompy abs był lutowany, i podejrzewam że drugi raz już nie zadziała.

Myślałem już nawet nad nową pompą wraz ze sterownikiem, albo o nowym sterowniku pompy bo jak czytałem już wcześniej, pompa sama w sobie się podobno nie psuje. Wiem że inny sterownik jak się podłączy trzeba zaadaptować do pompy. Mam wymienione dwa czujniki abs, ale niestety mam włożone te siwe, więc liczę się z tym że będę musiał zakupić oryginały.

Jest w ogóle sens kupować nową pompę abs czy sterownik? Jak to u was wyglądało? Czy może po prostu kupić jakiś nawet i zepsuty sterownik niecięty i go zrobić i zaadaptować?

Dodam że jestem z województwa lubuskiego i czytałem, że któryś Pan mechanik z Zielonej Góry bardzo opiekuńczo zajmuję się bawarską mafią i właściciele BMW są zadowoleni :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skąd wniosek, że komunikat na zegarach ma cokolwiek wspólnego ze sterownikiem pompy ABS?

Getriebenotprogramm to komunikat związany ze skrzynią biegów i jej potencjalną usterką.

Może za mało oleju, może olej stary, może sterownik skrzyni świruje, może nałapał błędów i trzeba je skasować, może...

Podłącz inpę i odczytaj błędy. Wtedy można coś więcej mówić.

pzdr

yaz

Opublikowano
Wniosek stąd, że ten błąd nie wyświetla mi odrazu. W sensie że odpalam samochód, wszystko okej a po 10-15 sekundach wyskakuje błąd. Wiem co dokładnie znaczy ten błąd, bo już raz go miałem przy awarii sterownika pompy abs. Byłem u mechanika który mi lutował ten sterownik, i błąd skrzyni zniknął, podobnie jak problem z ekonomizerem. Mimo że kontrolka abs i trakcji dalej świeciła.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wniosek stąd, że ten błąd nie wyświetla mi odrazu. W sensie że odpalam samochód, wszystko okej a po 10-15 sekundach wyskakuje błąd...

Nadal nie widzę związku.

Co ma wyświetlanie błędu skrzyni po nastu sekundach do sterownika ABSu? Równie dobrze mógłbyś napisać, że przy opuszczaniu szyby pokazuje się getriebenotprogramm i szukałbyś przyczyny w module komfortu.

Nie odczytuj tego jako złośliwość, ale chcę Ci pokazać, że szukasz w złym miejscu.

Poprzedni raz, kiedy mechanik polutował sterownik ABSu i komunikat awaryjnego trybu skrzyni zniknął uznałbym za zbieg okoliczności.

Sprawdź błędy w sterowniku skrzyni i będziesz wiedział deko więcej.

pzdr

yaz

Opublikowano

Nie odbiorę tego jako złośliwość do dla mnie to też było nielogiczne i nie rozumiałem tego, ale na to wychodziło.

Jak pierwszy raz miałem tą sytuację, właśnie zacząłem od sterownika skrzyni, i nic to nie dało. Do tej pory go mam. Tyle że wtedy właśnie jak mi się zaczęły zapalać kontrolki absu i trakcji, miałem problem jeszcze z tym błędem od skrzyni, nie działał mi ekonomizer i tempomat. Tempomat mi się zepsuł jakieś 2 miesiące temu, a przedwczoraj właśnie znowu problem ze skrzynią. Za 1 razem właśnie zrobił mi sterownik, nie naprawił go do końca bo dalej mi świeciły obie kontrolki, ale działał ekonomizer i tempomat. No mniejsza o ten błąd, który mi stoi głównie na drodze.

Wracając do pytania jak na samej górze, bo i tak to muszę zrobić i tak. Przecież trzeci raz z rzędu przy przeglądzie nie będę ściemniał, bo już może się nie udać :P

Pytam zwłaszcza tych, którzy mieli podobną sytuację i uderzali właśnie w sterownik pompy abs. Kupować nowy? Kupować używany? Czy kupić nawet zepsuty i oddać do zrobienia?