Skocz do zawartości

F11 - czujnik ochrony pieszych, po wymianie nadal blad ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie,

Kupilem F10 uszkodzone lekko z przodu. Wymienilem styropian pod zderzakim wraz z czujnikiem ochrony pieszych.

Jak jest podłaczony (czarna kostka + biały pasek) mam bład:

0x930B19 FGS_SB Fussgaengerschutzsensor Unterbrechung

Jak odepne kostkę od czujnika to mam dwa bledy:

Ten co wyżej + 0x930BCA FGS Safing-Sensor Unterbrechung

Za co się zabrać ? :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak.

ktos sugerowal koniecznosc programowania po wymianie, ale nie wiem jak i czy to prawda :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

One są cale i są ok. (zamki i czujnik na środku)

Wykodowałem to cholerstwo.

Nie lubie takiego druciarstwa, ale co zrobić.

Bład był tylko tego czujnika optycznego - sprawdzałem go i był ok.

Czujnik świecił, a światlowod przekazywał swiatło.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam! Czy problem został rozwiązany? Mam obecnie podobną sytuację i nie wiem za co się zabrać, dodam jeszcze, że czujniki cofania przestały działać.
Opublikowano
Mi ostatnio bez zadnego powodu pojawily sie bledy napinacza w zaglowku. Zwykle usuniecie bledow nie pomagalo. W koncu wpadlem na pomysl wejscia w modul i zrobienia reset. Jak reka odjal.
Opublikowano

1. Skanujemy bledy.

2. W drzewku wybieramy odpowiednie ECU (modul).

3. Klikamy Call up ECU function.

4. Klikamy zakladke Trigger Comp.

5. Tam znajdziecie Reset ECU.

ECU.jpg ECU2.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam ten sam problem z czujnikiem ochrony pieszych. Mam tylko Błąd 930BCA. Wszystko sprawdzone opory itd. czujnik nowy lecz używany. Tutaj powstaje pytanie czy używany czujnik jest sprawny. Krąży opinia że 1/100 używanych czujników jest sprawnych. Serwis tak samo twierdzi że używany na pewno będzie zepsuty. Pytanie do założyciela tematu czy zakładał nowy czujnik czy używany. Oczywiście mowa o czujniku światłowodowym pod belką przednia.

Drugie pytanie czy wykodowanie tego jest problemowe?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam tylko Błąd 930BCA.

i

Wszystko sprawdzone opory itd. czujnik nowy lecz używany.

No to chyba jest nienormalne !! Innych słów poprostu nie znalazłem aby podpowiedzieć

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
żee coo? Czujnik światłowodowym wymieniony na sprawny(teoretycznie) z allegro nie z ASO. Mój był zgnieciony ewidentnie.

Ten sam numer?

Ważne jest żeby był ten sam numer.

Środkowy czujnik ok?

Napinacze przy zamkach i zawiasach maski są ok?? Łącznie 4

Opublikowano
Ja swój kupiłem w ASO i błąd zniknął od razu po zamontowaniu . Tych czujników jest kilka rodzajów i może w tym jest problem ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja swój kupiłem w ASO i błąd zniknął od razu po zamontowaniu . Tych czujników jest kilka rodzajów i może w tym jest problem ?

Myślę że tak. Trzeba mieć identyczny numer jak wcześniej.

Realoem kłamie z listą zamienników

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

nie potrzeba idenetycznego numeru!!

potrzebny jest dobry

uzywany dobry to jak wygrac w totka

widzial ktos jak jest pakowany nowy w aso??

jak zobaczy to bedzie wiedzial wszystko

• 1 rok później...
Opublikowano

Pany jak to cholerstwo wykodować?

9309ac

9309ab

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Usuwasz kod FA za to odpowiedzialny i kodujesz moduł AIrbag. Nalezy odpiac wszystkie elementy modułu tj. 4 ladunki + 2 czujniki i usunac bledy.

Swiatlowod jest latwo sprawdzic. Wypinasz go z czujnika i swiecisz latarka. Jesli druga zyla swieci - znaczy ze petla jest cala.

Opublikowano
Usuwasz kod FA za to odpowiedzialny i kodujesz moduł AIrbag. Nalezy odpiac wszystkie elementy modułu tj. 4 ladunki + 2 czujniki i usunac bledy.

Swiatlowod jest latwo sprawdzic. Wypinasz go z czujnika i swiecisz latarka. Jesli druga zyla swieci - znaczy ze petla jest cala.

Dzięki!

• 1 miesiąc temu...