Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Zabieram sie niedługo za wymianę odmy i chcę przy okazji wymienić wszystkie wężyki podciśnienia.Znalazłem na alledrogo z FMIC wężyki silikonowe,ale są 3mm lub 4mm a powinny być 3,5mm

I tu moje pytanie czy jak założę 3mm to wszystko bedzie ok z przepływem powietrza itp?0,5mm nie powinno zrobić różnicy?

Aha i odmę kupić oryginał czy np Febi też będzie ok?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz blisko do Legionowa, więc podjedź do Gorkia ( http://www.mautoczesci.pl/ )

Dopasują Ci odmę i wężyki, sam u nich kupowałem, tylko zadzwoń wcześniej i upewnij się, że mają na miejscu.

Odma we wszystkich e60 jest taka sama. Ta, którą wrzuciłeś, jest z wcześniejszych modeli, e39, gdzie zamiast separatora był filterek filcowy, przez wielu uznawany za lepszy.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Mieszkam w NL jeszcze do końca roku ;)

Tą odmę co wstawiłem to tylko zdjęcie podglądowe bo z zewnątrz wygląda tak samo.Zamówiłem z 530d e60 i zobaczymy czy pasuje,dam znać.A i dowiedziałem się,że wężyki silikonowe 3mm pasują i jest wszystko ok :cool2:

Opublikowano
O taką odpowiedź mi chodziło.Bo dzwoniłem do sklepu i niezaleznego serwisu bmw i mówili,ze nie dają gwarancji czy będzie pasowała od 530d do 535d bo jest inny numer.Dla 100% potwierdzenia dam jeszcze znać.A jak to jest z tym,że po odkreceniu korka silnik powinien zmienić pracę jak odma jest ok?bo u mnie po odkreceniu nic się nie dzieje z pracą silnika.Odmę wymieniam tylko dlatego,ze nie wiem czy była kiedyś zmieniana.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Często przy zapchanej odmie puści dym po odpaleniu z wydechu (przy dpf raczej nie będzie widać), ale to element eksploatacyjny i wymienia się ją co 3-4 wymianę oleju, ja dodatkowo co każdą czyszczę ją.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Tak z ciekawości odkrecilem korek oleju przy cieplym i zimnym silniku i jest dymek.Nie wiem czy to spaliny czy nie.Kolega ma 2.0hdi i u niego nie dymi na zimnym .Czytałem dużo tematów o tym,ale jednym dymi drugim nie więc nie wiem.Może po wymianie odmy coś się poprawi.Dam znać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lepiej tylko przeczyscic stara.,ona jest cała plastikowa nie ma żadnego filterka

Odma nie składa się tylko z plastikowego separatora ale też z obudowy w której jest gumowa membrana i to właśnie ona najczęściej ulega uszkodzeniu.

Opublikowano
Wymieniam wlaśnie tą obudowę bo separatora nie ma sensu.W Megane 2.0 jak wymieniłem odmę to silnik pracowal dużo lepiej i ciszej,ale tam to silnik ssal jak odkurzacz xD tam odma też składała się ze sprezynki i gumki.Koszt żaden a spokój będzie.