Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Prosze o pomoc w temacie sprężarki/ kompresora klimatyzacji. Posiadam sprężarkę Denso 64526950152 ( 7seu17c) . Na poniżej zamieszczonej fotce widać radialne "wypryski" oleju ...pytanie czy zakupując podany zestaw naprawczy przywrócę sprężarkę do życia ? oraz czy jest to "operacja" do przeprowadzenia w czeluściach własnego garażu ?

https://www.mastermot.com/produkt/5123c60a6ada9/sprzeglo-kompresora-bmw-bmw-5-e60-e61-03-.html

fotka:

1.jpg 1.jpg

dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Podepnę się pod temat i częściowo odpowiem.

i tak i nie, ale wymiana samego łożyska z kołem pasowym nie załatwi wycieków, musisz wymienić jeszcze uszczelniacz na sprężarce a łożysko jest do wymiany wtedy jeżeli Ci huczy..

Mam to samo do wymiany ( u mnie szumi (czyli łożysko do wymiany) plus poci się olejem zielonym, czyli uszczelniacz) koszt łożyska to około 50/60 zł koszt uszczelniacza około 40 zł..

Kolesie od klimy życzą sobie za wymianę łożyska koła wraz z wymianą uszczelniacza i napełnieniem klimy od 600 do 1200 zł..

Pytanie czy po zdemontowaniu sprężarki klimy i po rozszczelnieniu układu można jeździć normalnie autem ? (mam zamiar sam zdemontować, wymienić co potrzeba, zamontować ( oczywiście jazda bez paska na sprężarce) i pojechać na napełnienie klimy i przy napełnianiu zamontować pasek klimy)

Opublikowano

dziękuję plwaw...

Pytanie czy po zdemontowaniu sprężarki klimy i po rozszczelnieniu układu można jeździć normalnie autem ? (mam zamiar sam zdemontować, wymienić co potrzeba, zamontować ( oczywiście jazda bez paska na sprężarce) i pojechać na napełnienie klimy i przy napełnianiu zamontować pasek klimy)

Na to pytanie odpowiedział mi jeden z mechaników twierdząco - idę tym samym tropem i dziś demontuje sprężarkę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Zwróć uwagę, że wymiana samego uszczelniacza może nie być skuteczna - często to sam wałek spręzarki posiada wżery/ ślady korozji i pomimo nowego uszczelniacza wyciek będzie nadal.