Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, jestem osobą fizyczną i chcę kupić e70 od gościa który ma auto na firmę z kratką zarejestrowane w PL jako ciężarowe.

Podpowiedzcie proszę jakie konsekwencje to niesie za sobą.

Dodam że jeśli dojdzie do zakupu to będę chciał legalnie usunąć kratę i zarejestrować jako osobowy.

Jakie koszty przeróbki i czy muszę obawiać się skarbówki lub urzędu celnego.

Jeśli nie przerobię to wiem już że OC jest wyższe - o ile?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego musisz podjechać na stację diagnostyczną która ma uprawnienia aby taką kratę usunąć (możesz po uzgodnieniu ze stacją zrobić to samemu) oni muszą wystawić dokument o usunięciu kraty i z tym dokumentem jedziesz do wydziału komunikacji aby przekwalifikować auto z ciężarowego na osobowy i to wszystko. Co do kosztów to nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi że około 200 zł (tyle płaciłem około 3 lat temu) + wydział komunikacji
Opublikowano
Hej, jestem osobą fizyczną i chcę kupić e70 od gościa który ma auto na firmę z kratką zarejestrowane w PL jako ciężarowe.

Podpowiedzcie proszę jakie konsekwencje to niesie za sobą.

Dodam że jeśli dojdzie do zakupu to będę chciał legalnie usunąć kratę i zarejestrować jako osobowy.

Jakie koszty przeróbki i czy muszę obawiać się skarbówki lub urzędu celnego.

Jeśli nie przerobię to wiem już że OC jest wyższe - o ile?

Przerabiałem parę lat temu E83.

Na demontaż kraty musiałem mieć fakture z serwisu BMW i dodatkowo KRS potwierdzający że ten serwis ma w działalności możliwość zmian przeznaczenia samochodów.

Potem zamontowałem piąty pas (bo nie miałem) i pojechałem do SKP zalegalizować zmiany. Z papierem ze stacji odwiedziłem Wydział Komunikacji i tam załatwiłem wpis w Karcie Pojazdu i w dow. rej.

Opublikowano
Temat załatwiony. Kupiłem inną też ciężarowy. Najlepsze w jest to że nigdy kraty nie miała i pasy są wszystkie ale i tak musiałem mieć fakturę na demontaż i wszystkie pozostałe kwity.