Skocz do zawartości

B47 pocenie sie rurki przed turbem??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zauwazylem dzisiaj przy ogledzinach silnika, ze poci mi sie "jakas" rurka. Nie mialem wczesniej do czynienia z konstrukcja silnika bmw wiec nie wiem...

https://i.imgur.com/U4f3XWd.jpg

To cos czemu warto sie przygladnac czy jaks bzdura??

Opublikowano

@Blade1984

Nie ma co, Twoja pomoc jest nie do przecenienia.

@Valygar38

Zdjęcie nie jest tak na 100% czytelne, ale chyba chodzi Ci o tę grubszą z "peszlopodobnych" rurek - nr 2 z tego rysunku: http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=5E51-EUR-03-2014-F10N-BMW-520d&diagId=13_1632

Jeśli tak, to to jest odpowietrzenie odmy. Te rurki lubią pękać po paru latach, jeśli się przy nich majstruje. Mają też oringi, które tracą swoje właściwości.

Niemniej na Twoim miejscu podjechałbym do serwisu sprawdzić, czy przypadkiem odma nie puszcza za dużo oleju w dolot.

Nie zdejmuj rurki do sprawdzenia, bo duża szansa, że Ci pęknie. Popełniłem ten błąd :).

Opublikowano
  • Autor
Wielkie dzieki :)
Opublikowano

u mnie (N47) poci się na połączeniach z podanego schematu:

- wyjście z turbo do intercoolera (słabo)

- wejście z turbo do intercoolera (prawie wcale)

- wyjście z intercoolera na przewód ssący (słabo)

- wejście do przewodu ssącego z intercoolera (słabo, ale w sumie najmocniej - mniej więcej w takim stopniu jak ta rurka kolegi z pierwszego posta)

Oleju mi nie ubywa pomiędzy przeglądami, ale umówiłem się na sprawdzenie ciśnień itp czy to nie wina ODMY (niestety u mnie odma jest zintegrowana z pokrywą zaworów), albo np kończące się turbo (ale nie mam żadnych objawów)

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
@ dziubek_ma miales racje...oringi i podkladka pod wlew oleju plus rurka.od odmy wynienione....dzieki :)
  • 3 lata później...
Opublikowano
Prosze o usuniecie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
u mnie (N47) poci się na połączeniach z podanego schematu:

- wyjście z turbo do intercoolera (słabo)

- wejście z turbo do intercoolera (prawie wcale)

- wyjście z intercoolera na przewód ssący (słabo)

- wejście do przewodu ssącego z intercoolera (słabo, ale w sumie najmocniej - mniej więcej w takim stopniu jak ta rurka kolegi z pierwszego posta)

Oleju mi nie ubywa pomiędzy przeglądami, ale umówiłem się na sprawdzenie ciśnień itp czy to nie wina ODMY (niestety u mnie odma jest zintegrowana z pokrywą zaworów), albo np kończące się turbo (ale nie mam żadnych objawów)

Pozdrawiam

Odma.....

Przewiń do 9'30"....