Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem uzytkownikiem Golfa3 (dodam ze zadowolonym), ale od zawsze podobały mi się BMW serii3 szczególnie E36 (chyba lata 90-98). Dlatego chciałbym sprzedać mojego golfika i kupić BMW. Potrzebuje rady doświadczonych uzytkowników tej marki jaki silnik wybrać. Najchetniej widziałbym diesla , ewentualnie benzynę która w miare dobrze znosi LPG (no cóż majętny za bardzo nie jestem a paliwo drożeje). Chciałbym sie też dowiedzieć jak wygląda rynek części i ich ceny np. w stosunku do vw. Dodam, że ze wzgledów finansowych w grę wchodzą tylko roczniki 94-96. Pozdrawiam i góry dziękuję za odpowiedzi!
Opublikowano

Ja sam od niedawna jestem posiadaczem E36 Compakcika z 94 roku. A wczesniej tez mialem golfiorka tylko,ze dwojke... :P . Napewno lepeij,zebys szukal BMW z silnikem z lancuszkiem rozrzadu a nie paskiem (symbol takiego silnika to M43,ale sa tez inne. Ja znam narazie tylko ten bo sam go mam :) ). Jak bedziesz mial lancuszek to odpada Ci wymiana rozrzadu. Co do czesci to niestety sa troszke drozsze od czesci go Golfow :cry: , no ale cos za cos. Jak ja sie przesiadlem ze swojej 2jki do Beci to az mnie w fotel wgniotlo :mrgreen: (a wcale nie mam zabojczego silnika bo tylko 1.6). Fakt,ze jak ja zakupilem to mialem troszke do wymiany (pasek wieloklinowy,filt,olej,filtr paliwa,swieczki,plyny najrozniejsze,sworznie wachacza,oponki),ale teraz jest rewelacja. Chodzi jak marzenie...olejku ani grama nie bierze. Wiec jak trafisz na dobry "okaz" :norty: to bedziesz bardzo zadowolony z tego samochodu. Tak wiec nie zastanawiaj sie i kupuj bo warto :cool2: :cool2: :cool2: :dance:

Co do gazu nic nie napisalem bo sam nie mam LPG u siebie w maszynie...a dlatego nie mam,ze nie robie duzo kilometrow i poprostu by mi sie nieoplacalo... :twisted2: . A pozatym na benie lepiej chodzi :twisted2:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Titus, poszukaj na forum. O tym, o co pytasz, bylo juz kilka razy.

Tak pokrotce:

Polecane silniki to 1.8 16V (w wersji 318is - prawie wylacznie w Coupe)

oraz szesciocylindrowki.

Ale tak naprawde wazniejszy jest stan techniczny, warto zwrocic uwage na to, zeby silnik mial lancuszek rozrzadu, a nie pasek.

Gaz do E36 to praktycznie tylko i wylacznie sekwencja, do 316i, 318i i 318is

mozna zalozyc instalacje II gen ze wzgledu na metalowy kolektor, ale jest to i tak mniejsze lub wieksze 'zamordowanie' samochodu.

Z diesli - 325 tds, trzeba tylko zwrocic baczna uwage na stan silnika.

Ceny czesci, nawet oryginalnych, nie sa az tak powalajace. Tzn. jest drozej, niz w przypadku Golfa, ale bez przesady.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
To forum to kopalnia wiedzy : :search: - a będziesz wiedział prawie wszystko,i w tej kwestii prawie nie robi dużej różnicy ;)
BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano
Dzieki za odpowiedzi. Fakt ,przeszukałem troche forum i znalazlem duzo ciekawych informacji. Tak jak pisalem auto bardzo mi sie podoba wiec bede sie rozgladal za modelem 318 tds, bo ekonomia wazniejsza niz osiagi w moim przypadku i po kilku autach (corsa 1,0, astra 1.4,golf 1,8 75 km) juz sie przyzwyczailem do ich "zabójczych" przyspieszeń. Nie spieszy mi się i jak znajdę autko w odpowiednim stanie to na pewno sie zdecyduje. Tego modelu jest dosyć dużo na rynku, trochę gorzej jest z kombi, ale mam nadzieje ze trafie na egzemplarz w dobry stanie.
Opublikowano

ja miesiac temu kupiłem e36 Touring moze nie idealna ale za to w miare tanio, chociaz wiem co trzeba zrobic nic nie było kamuflowane i robione na sztuke, szukałem coupety ale poddałem sie po pół roku poszukiwan i zrobieniu paru tyś. km po Polsce, samochody jakie ludzie oferuja wołaja o pomste do nieba!!! chyba że ktos szuka 316 lub 318 bez dodatkowego wyposazenia to w tym wybór jest duży!!

pozdrawiam i zycze wytrwałosci w poszukiwaniach bo warto :cool2:

Opublikowano
No coż jak nie będę mógł znależć niczego ciekawego w Polsce to poszukam za zachodnią granicą. Takie rozwiązanie jest nawet lepsze bo 150 tys po niemieckich drogach to jak 300 po naszych. Sam widze po swoim obecnym aucie jak to wyglada.
Opublikowano
Witam, jestem uzytkownikiem Golfa3 (dodam ze zadowolonym), ale od zawsze podobały mi się BMW serii3 szczególnie E36 (chyba lata 90-98). Dlatego chciałbym sprzedać mojego golfika i kupić BMW. Potrzebuje rady doświadczonych uzytkowników tej marki jaki silnik wybrać. Najchetniej widziałbym diesla , ewentualnie benzynę która w miare dobrze znosi LPG (no cóż majętny za bardzo nie jestem a paliwo drożeje). Chciałbym sie też dowiedzieć jak wygląda rynek części i ich ceny np. w stosunku do vw. Dodam, że ze wzgledów finansowych w grę wchodzą tylko roczniki 94-96. Pozdrawiam i góry dziękuję za odpowiedzi!

witam

dokladnie rok temu powtarzam doklanie, bylem w tej samej sytuacji. mialem golfa 3 i wlasnie rok temu wyszla idea zastapic go wymarzonym bmw. nie bylo to takie proste bo po pierwsze sprzedac auto za rozasadna cene to sztuka a jeszcze wieksza kupic w dobrym stanie za rozsadna cene. tak wiec w pazdzierniku sprzedalem a w listopadzie kupilem 318 is, ktore ci osobiscie polecam jesli mialem golfa 3 1,8 bo wiem ile on pali i nie bedzie to taki duzy przeskok dla ciebie bynamniej w spalaniu bo pala podobnie. czesci troche drozsze no i o dobrego i taniego mechanika do bmw jest duzo trudniej niz do vw.

jakbys chcial sie dowiedziec wiecej jakis konkretow to pisz chetnie odpowiem.

pozdrawiam i zycze powodzenia

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano
dobrego i taniego mechanika do bmw jest duzo trudniej niz do vw

Nie róbmy z e36 skomplikowanego samochodu, to bardzo proste konstrukcyjnie auto i 95% mechaników nie powinno mieć z nim problemów.

Opublikowano
apropos tak rozrzadu skoro poruszono ten watek to m50 jest na lancuszku prawda???
Opublikowano
GP-T1000 - dokładnie tak jak piszesz u mnie powstała na razie idea! Na razie. Kłopot w tym, że muszę mieć kombi bo mam dużego psa i dziecko w drodze :D . No chyba, że los się odmieni i żonie zostanie golf a ja he he he... Pomarzyć zawsze można. Nie spieszy mi się bardzo, bo golfik sprawuje się super (30 tys i nic się nie dzieje), więc nie mam ciśnienia (znaczy mam bo chce E36 !!!!!!!). Z tego co się orientowałem z częściami nie jest źle i ze względu na dużą ilość ceny są stosunkowo niskie, może nie poziom golfa, ale spodziewałem się sporo większej różnicy. A i mechanicy się znajdą (choć wolałbym żeby byli potrzebni jak najrzadziej) bo M36 ma już parę latek i chyba może się nią zajmować jeszcze mechanik a nie informatyk :)