Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie :) posiadam BMW E53 3.0i z silnikiem M54B30 231kM z 2001r z instalacją gazową BRC zwracam się z zapytaniem do użytkowników takiego silnika z gazem BRC - jakie polecicie świece, których sami używacie, ponieważ szykuje się mi ich wymiana, gdyż na rozgrzanym silniku po dodaniu gazu w przedziale niskich obrotów szarpie delikatnie silnikiem i jest słabszy, na zimnym wszystko jest ok, brak błędów więc podejrzewam świece, gdyż ich jeszcze nie wymieniałem, a słyszałem i naczytałem się rożnych opinii przez tydzień na temat świec ich doboru ustawiania przerwy innej dla benzyny innej dla gazu i powstał w głowie mętlik, dlatego zwracam się z zapytaniem do użytkowników którzy użytkują takowy silnik jak ja z instalacja gazową BRC. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Opublikowano
Polecam Denso IK20TT, jeżdżę na nich swoją X5 (wprawdzie mam V8, ale świece są te same w tych silnikach) i moim zdaniem lepiej współpracują z gazownią niż fabryczne 4 elektrodowe NGK.
Opublikowano
większość pisze o przerwie w tych Denso zalecanej między 0,80-0,90 mm dla gazu przeważnie 0,85mm już trochę tych for przeczytałem ;) ale nadal nie trafiłem na post z E53 M54B30 z BRC aby ktoś konkretnie sie wypowiedział jakie sam stosuje w tym silniku i poleca
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam teraz Bosch 4 elektrody ,tylko nie pamiętam nr. Teraz podobno trzeba samemu ustawiać przerwę na elektrodach bo inna jest dla gazu a inna dla Pb

Ja mam tylko Pb tak jak fabryka stworzyła . Skrzynia automat a to też ma jakieś podobno znaczenie żeby na dole obrotów ładnie pracował i ciągną równiutko.

images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF