Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niestety pierwszy problem z BMW.

Auto stało 3 tygodnie nie odpalane . Akurat w okresie największych mrozów.

W tym momencie kręci, odpala i po 2 sekundach gaśnie i tak za każdym razem.

Wcześniej gdy były dodatnie temperatury i był systematycznie odpalany nie było w ogóle problemu z odpaleniem auta.

Proszę o jakieś sugestie co może być nie tak

uprzedzę pytanie o filtr paliwa- nie wymieniałem od zakupu czyli od roku i nie wiem kiedy był wymieniany

Do kompa nie podpinany jeszcze

Mam nadzieje ze uniknę lawety do mechanika i ze tu ktoś pomoże

Opublikowano

dzięki za wszystkie sugestie

odpalił i chodzi jak powinien - odpuściły mrozy

filtr najwcześniej wymienię za tydzień

może do tego czasu nie sprawi problemu

przy okazji spytam- gdzie najlepiej tankować ON ?

do tej pory tylko na orlenie tankowałem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam.

Niestety pierwszy problem z BMW.

Auto stało 3 tygodnie nie odpalane . Akurat w okresie największych mrozów.

W tym momencie kręci, odpala i po 2 sekundach gaśnie i tak za każdym razem.

Gdyby w przyszłości problem się powtórzył to proponuje sprawdzić błędy w ECU aby wykluczyć awarię sterownika świec żarowych lub samych świec.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Korekcje wtrysków bym sprawdził, ale w niespełna 3 sekundy to ciężko.

Nawet bez świec żarowych sprawny 2.0d powinien odpalić przy -18*C (u mnie tak było) i po 2 sekundach już równo chodzić.

Ale nie gasnąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Paliwo nie będzie przyczyną, bo zimą jest na stacjach paliwo "zimowe", zawierające mniej dodatków BIO i innych świństw, a więcej specjalnych dodatków na mrozy, przez co nie powinno zamarznąć nawet do -30. Po drugie, nie ma znaczenia gdzie tankujesz, bo na każdej stacji paliwo jest dostarczane z Płocka lub z Gdańska, w zależności od regionu kraju. Tylko lukoil ma paliwa bezpośrednio z Rosji. No chyba, że tankujesz na jakiejś małej stacji, gdzie właściciel "chrzci" Paliwo, a to się nadal zdarza.

U Ciebie obstawiałbym coś innego, ale odpowiedz mi na dwa pytania:

1. Czy jak za pierwszym razem zgaśnie po 3 sekundach, to czy za drugim razem normalnie odpali?

2. Czy jadąc dasz radę wkręcić silnik powyżej 3500rpm na trzecim biegu i powyżej 3000rpm na czwórce?

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg. mnie wine ponosi wtrysk, albo jakieś uszczelniacze czy cuś.
Opublikowano

akumulator w bmw ma 5 lat - to dało mi do myślenia że to może jego wina

na początku nie brałem tego pod uwagę bo auto odpalało i dopiero po chwili gasło

ale dzisiaj włożyłem inny akumulator ( co ciekawe z passata- 45 ah ) - odpalił i wszystko było ok

wygląda na to że to akumulator do wymiany

stary akumulator to varta 85 ah z 2013 roku

teraz kupię Akumulator BOSCH SILVER S4 013 - 95Ah

mam nadzieje ze to rozwiąże problem z gaśnięciem w mrozy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź jaki akumulator masz obecnie zakodowany cas.
Opublikowano

5 lat akumulator to nie jest jakiś wyczyn i po takim czasie nie znaczy, że jest kiepski i tak myśląc wątpię, że to aku ponieważ auto odpala i piszesz, że gaśnie wiec to nie jest obiaw akumulatora.

Kolego czemu nie podłączysz auto pod komputer na początek zanim kupisz nowy akumulator, który coś tam kosztuje, a efekt będzie taki sam czyli dalej problem pozostanie poza tym i tak będziesz musiał podłączyć kompa i zarejestrować akumulator, a jeżeli zmienisz jego parametry to trzeba zakodować. Jeżeli masz podejrzenia padniętego akumulatora to wyjmij go na około 12h i np. podjedz do sklepu gdzie sprzedają akumulatora tam mają testery i sprawdź jaki masz prąd rozruchu etc. to chyba najtańsze rozwiązanie