Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Piszę z wielką prośbą o pomoc w otwarciu bagażnika w mojej BMW E46 2000r sedan przed liftem. Sytuacja wygląda następująco - wiązka kabli do zasilania bagażnika jest uwalona - nie działa ani otwarcie z pilota ani bezpośrednio z klapy bagażnika (na desce widnieje symbol otwartego bagażnika), sytuacja ta trwa od początku mrozów i nie miałem czasu żeby się tym zająć. Wczoraj po raz ostatni udało mi się otworzyć bagażnik z kluczyka... najprawdopodobniej poszła wkładka w zamku, klucz chodzi w prawo i lewo bez oporu, bagażnik zamknięty na amen.

Jedyna opcja to otworzyć go od środka mechanicznie - pytanie jak to uczynić ? Już udało mi się:

- przez futerał na narty udało mi się rozłożyć siedzenia

- rozmontowałem podsufitkę klapy bagażnika - mam dostęp do mechanizmu

Niestety ale nie ma tam żadnego druta który sugerował by że można nim zwolnić blokadę zamka.

Możecie mi podpowiedzieć jakie mam teraz opcje ? Oczywiście jak tylko otworzę bagażnik to zajmę się kablami (może któryś z szanownych kolegów ma patent jak bez lutowania połączyć te kabelki tak żeby nie było powtórki co 3 miesiące ? ) a następnie udam się do machera od zamków. Byłem już z tym tematem u gościa który otwiera zamki za $$$, i zapłacił bym gdyby zajął się kompleksowo, niestety zostałem odesłany z poleceniem powrotu po opróżnieniu bagażnika - skoro już wykonałem 90% roboty to wolę zrobić to sam - z waszą pomocą mam nadzieję.

Będę wdzięczny za pomoc,

Pozdrawiam

Opublikowano

Spróbował bym coś pokombinować przez listwę oświetlenia rejestracji. Wydaje mi się ze z tamtąd biezesz się zasilanie na ta klamkę (czyjnik) do otwarcia klapy bagażnika , jak masz przerwany w peszlu gumowym to można by było podać napięcie tamtędy po wcześniejszym sprawdzeniu ze nie zrobi się zwarcie.

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AS71-EUR-10-2002-E46-BMW-320d&diagId=41_1368- ewentualnie jak juz dostałeś się do bagarznika szukaj elementy 12 jest połączony z zamkiem.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

Witaj,

Dzięki wielkie za odpowiedz. Temat z listwą to był mój pierwszy pomysł, natomiast poczytałem w necie i prawie każdy kto miał z tym problem wpadał na ten sam pomysł - nie przeczytałem o nikim komu by się ta sztuka udała - dlatego sam nie próbowałem. Trzeba przyznać że nie wiemy : jakie napięciu jaki prąd podać. Boję się spalenia układu biorąc pod uwagę że chcę go jeszcze używać. Fakt faktem taki element nie jest drogi - myślę że spróbuję.

Natomiast jeżeli chodzi o drugi trop - element 12, jest znaleziony, ciągnąłem dzisiaj za niego w jedną i drugą stronę, starałem się na wyczucie bo logicznym dla mnie było że ten element nie ma innego zadania niż tylko awaryjne otwarcie klapy bagażnika. Niestety jako że piszę z prośbą o pomoc - zamek ani drgnął. Słychać było jakby klikanie i odklikiwanie - czy jeżeli to był właśnie awaryjne otwarcie zamka to co to dla mnie oznacza ? Jaki element uległ uszkodzeniu oprócz wkładki w zamku - czy aby na pewno wkładka jest uszkodzona w takim razie ?

Kurcze co raz ciekawiej się robi.

Opublikowano
Ten klik co słyszałeś to element nr 13 zamek z mikroprzełącznikiem. Nie ma możliwości odkrecenia zamka od środka? Nigdy u siebie tam nie zaglądałem a mam jedną naprawę w planach :roll:

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

Witam,

Nigdzie nie znalazłem filmiku ani informacji w jaki dokładnie sposób należy użyć elementu nr 12 by otworzyć klapę bagażnika.

Jasne że jest możliwość odkręcenia tego zamka, niestety ale tylko przy otwartej klapie - śruby są od spodu niestety. Odkręcenie zamka w sumie rozwiązało by problem bo klapę można wtedy podnieść a sam element nr 13 rozkręcić na części pierwsze w razie awarii. Wlezę tam jutro jeszcze raz i obejrzę czy aby na 101% nie da się tego jakoś odkręcić.

Edit: chyba moje starania spełzły na niczym, na zdjęciu z linku widać w którym miejscu są śruby :duh:

https://cdn4.pelicanparts.com/techarticles/BMW_Z4M/64-BODY-Trunk_Lock_Cylinder_and_Latch_Replacement/images_small/pic07.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spróbuj jak na filmie:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Czasu trochę minęło i z problemem się uporałem.

W moim przypadku problem był bardzo prozaiczny ale niestety dla nie wprawnego oka ciężki do wychwycenia. Bagażnik oczywiście udało się otworzyć za pomocą elementu nazywanego drążek połączeniowy który wygląda tak

846397_x800.jpg

Jak widać na zdjęciu element ten ma taki cieniutki "wichajster" i na zdjęciu jest on odgięty w bok - myślałem że taki był zamysł twórców - nic bardziej mylnego. Ów "wichajster" powinien być włożony na wcisk w dolną część elementu, jak widać na tym zdjęciu

2000-Bmw-E46-323i-Trunk-Lid-Lock-Latch-Connecting.jpg.

Dzięki temu dopiero trzyma przełącznik zamka bagażnika i można otworzyć go zarówno z kluczyka jak i przez drążek połączeniowy z wnętrza bagażnika. Ostatecznie po umieszczeniu elementu na miejscu bagażnik otwiera się z kluczyka 10/10 bez problemów. Teraz tylko pozostaje mi u porać się kabelkami w klapie żeby można było otwierać z kluczyka i przycisku ;)

Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu,

Pozdrawiam

Opublikowano
A jak byście otworzyli klapę bagażnika w przypadku kiedy kable się przełamały, a zamek ma inną wkładkę i klucz nie pasuje a oparcie się nie składa i nie ma otworu na narty?
Opublikowano
hehe ciężka sprawa ale Polak potrafi-my zrobiliśmy tak:(nie było możliwości otwarcia bagażnika żadnym sposobem,a w środku znajdowały się pilnie potrzebne rzeczy(nie -nie człowiek :) )-po zdjęciu tablicy rejestracyjnej trzeba wymierzyć w którym miejscu jest zamek do którego chcemy się dostać,na szczęście mój "majster" zna beemki i wiedział od razu, następnie wywierciliśmy mały otworek i za pomocą zwykłego druta otworzyliśmy.Po naprawie zamków dziurka została zaszpachlowana i pomalowana
Opublikowano
A jak byście otworzyli klapę bagażnika w przypadku kiedy kable się przełamały, a zamek ma inną wkładkę i klucz nie pasuje a oparcie się nie składa i nie ma otworu na narty?

Granatem :D

Opublikowano

Jak widać na zdjęciu element ten ma taki cieniutki "wichajster" i na zdjęciu jest on odgięty w bok - myślałem że taki był zamysł twórców - nic bardziej mylnego. Ów "wichajster" powinien być włożony na wcisk w dolną część elementu, jak widać na tym zdjęciu

Bo ten wichajster to klin do zaczopowania bolcy

Granatem :D

Granatem pewnie też, ale można też łomem i pogrzebaczem :mrgreen:

hehe ciężka sprawa ale Polak potrafi-my zrobiliśmy tak:(nie było możliwości otwarcia bagażnika żadnym sposobem,a w środku znajdowały się pilnie potrzebne rzeczy(nie -nie człowiek :) )-po zdjęciu tablicy rejestracyjnej trzeba wymierzyć w którym miejscu jest zamek do którego chcemy się dostać,na szczęście mój "majster" zna beemki i wiedział od razu, następnie wywierciliśmy mały otworek i za pomocą zwykłego druta otworzyliśmy.Po naprawie zamków dziurka została zaszpachlowana i pomalowana

Polak potrafi ale ten twój "majster" od beemki słabo kombinował.

Ja miałem taką sytuację jak wyżej napisałem, przełamały mi się przewody a wkładka była inna i klucz nie pasował (też po przygodach) i otworzyć pilotem ani kluczem nie mogłem a otworu na narty nie mam i fotele się nie kładą. No i zonk :mad2: co tu zrobić. A też zależało mi na otwarciu bagażnika. Chodzę myślę kombinuję jak to otworzyć, rzecz się działa na podwórku u znajomych na wsi, chodzę po tym podwórku w te i we wte a oni tam mieli takie złomowisko leżał tam stary zardzewiały łom i pogrzebacz. Biorę ten łom, pogrzebacz i zaczynam realizować plan na który chwilę wcześniej wpadłem i zaczynam wybijać tylny prawy reflektor w klapie, wybijam go delikatnie aż wyjąłem cały, potem pogrzebaczem odchyliłem osłonę zamka i pociągnąłem za "ramię" zamka które jest połączone z cięgnem nr12 i w ten sposób mechanicznie otworzyłem klapę :) Sprytne co haha, myślałem nad tym z godzinę na tym podwórku. Otwierałem później tę klapę jeszcze tak kilka razy zanim nie polutowałem przewodów, dokupiłem światełko i wszystko zmontowałem.

Ale co mi pomogło we wpadnięciu na ten pomysł to wcześniejsza historia z którą wiąże się inna wkładka w klapie o której wspominałem. Jakieś 5 lat wcześniej otworzyłem pilotem samą klapę, klucz zostawiłem na podłodze bagażnika i zamknąłem go. No i [BAD] jeden klucz i zamknięty w bagażniku. Wtedy rozwierciłem wiertarką wkładkę i jakoś tam grzebiąc śrubokrętem na chybił trafił udało mi się pociągnąć za cięgno i otworzyć klapę. Więc tak też można. Ale wkładka do wyjebania, założyłem inną aby tylko dziura nie straszyła a przez resztę lat otwierałem tylko z pilota do czasu kolejnej awarii. Wymieniając wkładkę poznałem mniej więcej zasadę działania zamka itd i pięć lat później jakoś to pamiętam co pozwoliło mi na wymyślenie tej opcji z wybiciem światełka i wprowadzenia do zamka jakiegoś cięgna którym pociągnę i otworzę zamek i jak widać zadziałało.

Opublikowano
Serio uważacie, że jest sens się z tym tak męczyć? Przecież o wiele lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z bagażników zewnętrznych, w szczególności dachowych. Na przykładzie https://www.e-bagazniki.pl/bagazniki dobrze widać, ile daje to możłiwości. Zamiast się trudzić, lepiej od razu podejść do tematu konkretnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A kysz, do piekła!

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.