Skocz do zawartości

[E60/E61] 525i Mega wyciek oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie proszę o jakieś sugestie, pomoc... cokolwiek.

W aucie nie ubywało jak dotąd oleju. Przez 3 ostatnie dni samochód stał nieużywany. Dziś odpalam auto... Komunikat na czerwono o niskim stanie oleju. Sprawdzam bagnet, a tam susza. Zaglądam pod auto, a tam cały olej. Podlewarowałem go. Jedynie co zdołałem z tej pozycji sprawdzić przez klapkę dostępu do spustu oleju to że wyciek jakiś jest po stronie kierowcy. Pytanie co, że zleciał cały olej z silnika?

Opublikowano
Jak stal tyle czasu to jedynie tylko miska olejowa ,pęknięta lub uszkodzona.Jeśli by to było podczas pracy śilnika to mògłby to być jakiś uszczelniacz czy coś.
Opublikowano
  • Autor
Ale wyciek jest gdzieś wyżej. A jest możliwość że to zamarznięta odma. Nie była wymieniana jeszcze chyba od nowości.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mogła zamarznąć, wyciekać może spod podstawy filtra oleju lub o-ringu rurki bagnetu, to jest po stronie kierowcy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Ja od siebie dodam że ta awaria nastąpiła już w ostatni dzień, poprzedzający postój pojazdu.

Diagnozę zacząłbym od sprawdzenia przewodu olejowego Vanosa, następnie podstawa filtra oleju, oring rurki bagnetu, czujnik oleju w misce.

Zamarznięta odma podczas jazdy, spowodowałaby zbyt wysokie ciśnienie, przez co ucierpiałby najsłabszy uszczelniacz w silniku.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
  • Autor

Olej tak naprawdę uciekł cały w ciągu 40 minut. Odpaliłem auto i poszedłem do domu. Wróciłem i była już kałuża oleju.

Jutro wleje 5 oleju i jade na kanał obadać go od spodu.

Opublikowano

100 procent odma zamarzła a dokładnie ta maź co się zbiera jak się robi tylko krótkie odcinki w zimie. np do pracy 5 km w odmie jest gumka ze sprężynką i niestety lodu nie upcha. U mnie przy -20 poszedł olej uszczelką pod głowicą remont silnika 5 tyś :duh: to było w e39 ale silnik m54b25.

Teraz pilnuje jak pod korkiem oleju zaczyna się to gówno zbierać to robię dłuższą trasę i znika no i odmę co 30 tyś zmieniam teraz :cool2:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Autko zrobione. Wywaliło odme. Przy okazji wyczyszczona przepustnica. Wymieniona uszczelka pod podstawą filtra oleju, olej, filtr, uszczelka pod miską olejową i czujnikiem oleju w misce, wyczyszczona miska olejowa. Auto po tych zabiegach działa o niebo lepiej. Reakcja na gaz jest natychmiastowa, praca silnika jest bardzo gładka.

Wymieniajcie w swoich autkach rzeczy na czas, a odwdzięczą się przyjemnością z jazdy. Ja odwlekłem wymianę odmy i skończyło się podwójnymi kosztami.

Opublikowano
To nie wina odmy lecz tego mazidła co w niej zamarzło. Tam jest tylko gumka na spreżynie chodzi o syf co się tam zbiera. Polecam przerobić aauto na trasie wypali to :cool2: