Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam pytanie dotyczące tego czy i gdzie znajduje się plus po zapłonie na podsufitce w x3 e83 z panoramą, chciałbym tam zasilić kamerę. Proszę o informację. Pozdrawiam
Opublikowano
Ja przekopałem wszystkie kable w podsufitce w okolicy lusterka i panoramy i nigdzie nie było +12V który po stacyjce zanikał. Z silnika panoramy jest napięcie ale stałe. Jest w prawdzie też zasilanie z lusterka, ale po włączeniu R napięcie zanika, i niewiedziec czemu żarówki wstecznego pulsowały. Dałem sobie spokój i pociągnął kable słupkiem i podsufitką ze skrzynki bezpiecznikow w schowku. Rozpiskę zjadziwsz w sieci najlepiej z radia chyba 7 numer. Kabelek śmiało upchasz bez rozkrecania czegokolwiek, masę możesz wziąść z góry z panoramy.
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano
Ja podłączyłem rozdzielacz USB do lampki w podsufitowce od strony pasażera,a do USB podłączona kamerka.Wssystko ukryte w podsufitowce.

No ale to nie + po zapłonie, zasilanie na oświetlenie wnętrza jest cały czas. Z tyłu możesz spróbować z siedzenie, mata grzewcza ma zasilanie po zapłonie bliżej chyba nigdzie nie znajdziesz by zanikało po stacyjce

x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano
No ale to nie + po zapłonie, zasilanie na oświetlenie wnętrza jest cały czas.

Nie chodzi o oświetlenie wnętrza, tylko o lampkę zapalaną poprzez otwarcie lusterka w osłonie przeciwsłonecznej - tam plus jest po stacyjce.

Opublikowano
Chyba że o tym oświetleniu mówicie, zwracam honor... ja szukałem w oświetleniu czołowym, przy lusterku wstecznym i panoramie.
x3334a545255abac1e52.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
zasilanie po zapłonie z oświetlenia w "słoneczniku, nie ma co ciągnąć kabli tylko trzeba sobie za parę złoty kupić przekaźnik i nadajnik wifi, chyba ze 3 dychy to kosztuje
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy podpowedzcie mi jak mam zrobić żeby był PLUS,albo co robię nie tak.

Dzisiaj podłączyłem pod światłko w osołnie pzreciwsłonecznej kierowcy ,tam podpiąlem sie od razu do lampki gdyż wlutowałem śię w blaszki żeby nie ciąć kabli. plus do plusa i masa do masy ale kamerka dzialala ale tylko jak odslunołem rolete przeciwsłoneczną a jak ją zamykałem to gasła i kamerka.

Więc wpiąłem się w w brązowy kabel (plus po załonie mi pokazało )z wiązki co idzie za lampką wnetrzna w posufitce tam jest wiążka co rozdziela osśwetlenie podsufitki i osłon przeciw słonecznych , i kabel masowy dalej został w żarowce osłony kierowcy .(stwierdzilem ze nie będę go ruszał masa to masa )

No i co się stało ....kamerka nie działała ale lampka rolety swieciła cały czas pomimio nie odsunięcia zasłonki.... i zgłupiałem gdzie się wpiąć.Bo widocznie podipięcie asy też ma tu znaczenie ....

W zapalniczce cały czas mam 12V , inne kable też pokazują cały czas 12v.....

i pytanie jak to jest podłączone ?gdzie mam się wpiąć ?zmienić maskę z żarówki na inny kabel ?jak tak to który ?

Jestem skłonny wpiąć się nawet do bezpieczników ale tylko jak ktoś mi powie pod który i gdzie wtedy podpiąć masę żeby śmigało po przekreceniiu kluczyka....

narazie zostawiłem to w podsufitce jak będę miał cały dzień to zajmę się tym bo nie mam pomysłu....

Opublikowano

No tak ale wolałbym się pod komputer czyli bezpiecznik nr 9 nie wpinać?

Może ktosś się wpinał w tą roletę?

Bo mi pokazało plus po stacyjce ale jak podłączyłem z masą od lampki to świeciła lampka w podsufitce a kamerka nie .Jak się podepnę pod oświetlenie w głownym panelu tam jest cały czas 12V to też bez sensu.

Opublikowano
Koledzy podpowedzcie mi jak mam zrobić żeby był PLUS,albo co robię nie tak.

Proste: plus bierzesz z lampki a masę z karoserii - lampka ma na masie włącznik i ta masa nie jest na stale tylko po przesunięciu osłony lusterka.