Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam jaki olej powinienem zalać do mojej skrzyni

Originalny numer na mojej skrzyni jest 5hp24 wiec lifeguard 5 ale w serwisie bmw powiedzieli mi ze potrzebuje lifeguard 6 wiec mam dylemat

Różnica rozumiem jest taka ze 5 to pół syntetyk a 6 to syntetyk. Wiec nie wiem który wybrac a nie chciałbym mieszać dwóch innych.

Bmw x5 4.6is 2003

Pozdrawiam

Edytowane przez junioropl
Opublikowano
Kup 8 litrów. Zalewaj Mobil LT7141 (to samo mają w ASO). Od lat zalewam tym 5hp24 i zero problemów ;)
Opublikowano

Nie zaleje nic innego jak Zf tylko kwestia który.

Ale jeżeli był zalany oryginalnie lifeguard 5 tak mi sie bynajmniej wydaje jezeli jest wybity numer 5hp24 to go zaleje i nie będę kabinowac, tylko słyszałem ze lepiej zalać syntetyk jednak ale czy to prawda to nie wiem.

Opublikowano

Ogolnie syntetyku sa lepszymi olejami

Ja leje wszedzie oleje syntetyczne od kosiarki po bmw

Nawet jak wyremontowalem silnik uaza to lalem syntetyk, a reszta szielnie nowyje maslo 15w40 :mrgreen:

Opublikowano
No zgodzę się ze syntetyk lepszy tylko słyszałem ze te skrzynie są bardzo delikatne i lepiej nie mieszać. Dlatego pytam o opinie.
Opublikowano
Dostałeś gotowego linka z oryginalnym olejem od producenta skrzyni, łącznie z filtrem i całą procedurą wymiany, nie rozumiem czego jeszcze nie wiesz, chyba że taki problem przeczytać.
Opublikowano
Dzieki za link procedura wymiany się przyda jeżeli chodzi o aukcje to niestety nie bo mieszkam w uk. Pytam jedynie po to by się upewnić ze dobiore prawidłowy i tyle a każdy garaż mówi co innego. Ale dzięki.