Skocz do zawartości

E60 m54b30 brak ssania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od zawsze po odpalenu na zimnym silnik chodził jak odrzutowiec na ssaniu a teraz cisza nie załancza się auto pali normalnie nawet w mrozy co mogło się stać że to ssanie się nie zakończą? Brak błędów.
Opublikowano
  • Autor
A jak wam się zachowuje na zimnym chodzi przez chwilę jak odrzutowiec? U mnie pali normalnie ale nie ma tego dźwięku a był!?
Opublikowano
  • Autor

No albo to a co to za pompa i za co odpowiada?

Było tak że po odpaleniu na zimnym silniku zawsze był odgłos około 1 minutę taki świat bardzo głośny a teraz cisza.

Opublikowano
Powoduje odpalenie mieszanki w kolektorze, nagrzewając przy tym sonde.
Opublikowano
  • Autor
Tak więc nie działa to u mnie i to jest chyba potrzebne do spełnienia normy euro4 można bez tego jeździć ?
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam . Mój silnik m54b22 . Któś rozwiązał ten problem ? U mnie zawsze wydobywał sie dzwiek , a w ostatnim tygodniu to zmieniło sie . Dzwiek miał jeden ciąg a teraz pracuje nie równo , tak jak by ciężej było . I to daje do myślenia ze jest to problem. Jezdze do pracy praktycznie... 2 x 600 m w to i z powrotem i tak myśle... tu moze problem
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak długo trwa ten dźwięk, bo pompa powietrza wtórnego pracuje około minuty.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Dziś zerkałem jeszcze raz w auto , i tak szukam skąd ten dzwiek, ale cos w okolicach sterownika abs... okolice lampy, bede grzebał dalej . Dzwięk bym okręslił na ok 50 s , odpala się tylko przy zimnym silniku . Znalazłem filmik jak to brzmiało w orginale, wrzucę na YT i dodam tutaj
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Po lokalizacji dźwięku zgadzałoby się że to pompa wtórnego powietrza, może kończy żywot albo dziurawy przewód. Bardzo bym się nie przejmował bo wersja softu na usa zgłaszała błędy w razie jej uszkodzenia. Wersja europejska nie powinna nawet pokazać błędu po jej uszkodzeniu, nic się nie dzieje w razie jej awarii.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
https://www.youtube.com/watch?v=VWEoU0cyyDs Taki miałem dźwięk zawszę, do poki pompa nie zaczęła całkowicie szwankować , liczyłem ze to norma w e60 , Wczoraj kupiłem i wsadziłem uzywkę i jej nie słychać w środku w aucie, cichutko pracuje. Także dzięki Piotrze serdecznie za pomoc !