Skocz do zawartości

[F10] Problem z rozrządem w 3.0d?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

rozważam zakup 525d lub 530d, natrafiłem na kilka ogłoszeń, gdzie był problem z silnikiem 3.0d

Wymiana rozrządu w 2.0d to obowiązek ale w 3.0d?

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-bmw-525-d-3-0-n57-keyless-bixenon-navi-leder-park-assist-ID6z0dRR.html#a9b12bed75

Opublikowano
Uwazaj bo ja sie tak 2 razy nacialem. Kupowalem od gosci co robili dopiero co rozrzad i sprzedawali. Ja podniecony, ze bede mial po problemie. Pozniej sie okazywalo, ze silnik byl po remoncie lub w ostatnim przypadku cos spier.... i powstawiali zamienniki slabej jakosci, ktore sie rozsypaly po 50 tys i mialem silnik do remontu. Oczywiscie nie chce generalizowac, ale badz czujny.
Opublikowano
  • Autor

No własnie zauważyłem że pojawiają się w ogłoszeniach 3.0d, po tłumaczeniu na polski problem z łożyskiem, cokolwiek by to znaczyło :P

Jeśli już to wolałbym kupić z uszkodzonym silnikiem i sam zlecić znajomemu mechanikowi, który specjalizuje się w BMW.

Opublikowano
ciekawy jestem jaki faktycznie ma przebieg kto robi w 3 litrach rozrząd przy 160tkm.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wielu, bo silniki 2.0d i 3.0d mają ten sam rozrząd
Opublikowano
Rozrząd zaczyna być słychać kolo 300 tys a nie 160tys w 530d, dużo zależy jak ktoś dbał o samochód, jakiego oleju używał, jak często zmieniał, z tymi uszkodzonymi silnikami bym uważał, jak uszkodzony silnik to z reguły łańcuch strzelił i wtedy tylko wymiana silnika, a dobra używkę silnik nie łatwo kupić i w takiej używce tez pasowało by dla pewności zrobić rozrząd jak i tam ma się silnik wyjęty, ja właśnie robiłem prewencyjna wymianę przy 270tys, samochód z wloch za bardzo nie dbany zapewne, dlatego to zrobiłem,myślę ze jak ktoś bardzo dba od nowości to spokojnie wytrzyma znacznie więcej, nie było tragedii lekki luz tylko i trochę starte zębatki, a nie jak niektórzy tu wrzucają foty gdzie ślizgi, wszystko w rozsypce, ale to i tak nic przy 2.0, jak kupowałem to była masa padniętym rozrządem, panewkami, po wymianach silnika itp