Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pacjent BMW E46 325xi (LPG) od 2dni podczas porannego odpalania przez pierwsze 5s wydobywa się spora ilość dymu spod maski który śmierdzi jakby olejem. Dzisiaj podniosłem maske silnik miał jeszcze około 40stopni odpaliłem i taka sama sytuacja dym leciał przez chwile z okolic kolektorów wydechowych nie jestem w stanie dokładnie zobaczyć, ponieważ dym zasłania wszystko. Na rozgrzanym silniku nic się nie dzieje. Dodam że od kilku tygodni przy różnych temperaturach silnika zaświeca mi się kontrolka płynu chłodniczego. Poziom płynu jest dobry, gdy za pierwszym razem mi się zaświeciła kontrolka sprawdziłem stan i musiałem dolać około 100-200ml od tamtego czasu nic nie ubywa, a kontrolka dalej się pokazuje.

Opublikowano
Zaczął bym od sprawdzenia łącznika elastycznego co łączy silnik z wydechem, ale czy aż tyle tego dymu by było byś nic nie widział. Plynu dolaleś a układ mógł się zapowietrzyc, odpowietrzyles?

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to pewnie spod dekla zaworów leci olej, ścieka na blaszaną osłonę a dalej na kolektor i olej się pali.
Opublikowano
Tylko czy możliwe że zaraz po odpaleniu silnika po całej nocy stania przy temperaturze -3stopnie kolektor jest tak gorący że wypali olej bo chyba raczej nie. Dymi się dosłownie przez pierwsze 5s od momentu odpalenia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dopisz 325xi do tytułu, bo admin zamknie temat. Nie masz w tej okolicy przypadkiem gratów od lpg? Wygląda na jakąś nieszczelność układu chłodzenia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

oczywiście, kolektor rozgrzewa się bardzo szybko, w końcu idzie ogień w niego!!

To normalne, że jeśli coś na nim jest to zaraz zaczyna się palić

Opublikowano
Graty od lpg są w tej przegrótce obok kielicha, ale czy lpg miałoby coś z tym wspólnego? Jeżeli kolektor nagrzewa się tak szybko to bardzo możliwe że jest wyciek, ponieważ czuć ten olej. Jutro wszystko rozbiore i dokładnie obejrze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pisałeś, że dolewałeś płynu, ale jak czuć spalony olej to uszczelka pokrywy zaworów do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Tak, płynu dolewałem jak zaczęła mi się pokazywać kontrolka, a od tamtej pory płynu nie ubywa, a kontrolka się pokazuje. Czyli kontrolka a dym spod maski to zupełnie dwa różne problemy :|
Opublikowano
to pewnie spod dekla zaworów leci olej, ścieka na blaszaną osłonę a dalej na kolektor i olej się pali.

Dokładnie miałem to samo w e 39 2.5 taki sam objaw jak u kolegi.