Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku chciałbym sie przywita na forum ponieważ jestem tu nowy :handshake:

jestem posiadaczem BMW 316i [E36] od niedawna i mam z tego powodu kilka pytań.

1. do wymiany mam olej ale nie wiem jaki zalac czy 5w40 czy 10w40 czy może jakiś minerał??? mój przebieg to 172tyś km.

2. swiece- nie wiem jakie są dobre bo mam GAZ założony

3. jakieś dobre kable WN

jesli ktoś może mi w tym pomóc to z góry dzieki. Narka

Opublikowano

Siemka

Niestety w sprawie oleju i kabli WN ci nie pomogę ale świece mogę ci z całą penością polecić NGK do twojego silnika bedą BKR6EK ja kupiłem ostatnio takie po 11zł/szt na allegro.

Pozdro.

Opublikowano

to tak jak myślałem auto kolegi z którym sie dawno niewidziałem olej był tam lany fuchs 15w40 a świece były wymieniane na początku tego roku ngk tam są wsadzone jak sie niemyle a silnik m43 tak jak piszesz

pozdro :cool2:

Opublikowano
olej był tam lany fuchs 15w40

:cool2:

co to jest za olej??? a ja chciałem isc za rada i zala teraz minimum półsyntetyka ale tak raczej sie nie robi kiedy zalany byłj uż mineralny????

[/code]

Opublikowano

Zarowno w m40 jak i m43 jest hydraulika ktora kiepsko na dluzsza mete znosi olej mineralny.

Jezeli jestes gotow zaryzykowac (dla dobra glowicy) to zalej przynajmniej polsyntetyk

Opublikowano

Witam.

Swiece tylko NGK, Kable BERU (najlepsze) lub BOSCH co do oleju ciężko powiedzieć, zaryzykował bym półsyntetyka lepszy jest 5w-40 musi tylko spełniać normy lepkości!

Pozdrawiam

Opublikowano
hmmm.... a mam pytanie troche z innej beczki. co to jest??? pod licznikiem kilometrów taki pasek zielonych a na koncu pomaranczowa i czerwona dioda. jak odalam silnik to swieca sie te zielone i po chwili gasną.