Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Dzisiaj kiedy odkręciłem korek od wlewu płynu w zbiorniku wyrównawczym i zostawiłem go odkręcony przez parę minut zauważyłem kałużę płynu pod lewym halogenem. Płyn wypływa gdzieś spod osłony i spływa po plastykowej obudowie chłodniczki oleju.

Najdziwniejsze jest to, że kiedy zamknąłem korek i odpaliłem silnik to po chwili przestało kapać.

Powiedzcie mi dlaczego tak się dzieje przecież na zdrowy rozum płyn powinien uciekać kiedy silnik chodzi bo wtedy jest ciśnienie a u mnie kapie przy wyłączonym silniku i to dopiero po otwarciu zbiornika :?

Niech mi ktoś podpowie dlaczego tak się dzieje bo chłodnica na ma 6 miesięcy i jutro jadę ją reklamować.

Opublikowano

Zbiorniczek wyrownawczy ma taki wezyk ktorym plyn jest wywalany na zewnatrz z kilku powodow. Miedzy innymi dlatego u ciebie ten plyn kapal jak odkreciles korek.

W momencie odkrecenia korka cisnienie ktore sie wytworzylo ulecialo wlasnie przez ten wezyk. Niekoniecznie musi to swiadczyc o uszkodzonej chlodnicy, raczej o zlym odpowietrzeniu albo innej awarii.

Opublikowano

Z tego co przedstawiłeś to masz wyciek płynu na chłodnicy.

dlaczego nie wycieka cały czas :?:

To miejsce na chłodnicy jest łączone za pomocą odpowiednio sprofilowanej uszczelki gumowej i najprawdopodobniej uszczelnia ona w chwili wystepowania ciśnienia w układzie. W momencie odkręcenia korka upust cisnienia rozszczelnia to miejsce i pojawia się wyciek.

Opublikowano
Z tego co przedstawiłeś to masz wyciek płynu na chłodnicy.

dlaczego nie wycieka cały czas :?:

To miejsce na chłodnicy jest łączone za pomocą odpowiednio sprofilowanej uszczelki gumowej i najprawdopodobniej uszczelnia ona w chwili wystepowania ciśnienia w układzie. W momencie odkręcenia korka upust cisnienia rozszczelnia to miejsce i pojawia się wyciek.

robertbmw myślę, że to będzie właśnie to :cool2:

Dzisiaj byłem w warsztacie i mechanik też zasugerował to uszczelnienie. Najgorsze jest to, że wczoraj leciało ciurkiem a dziś jak mechanik odkręcił korek to ani kropelki :?

Nie orientujesz się czy to można jakoś docisnąć, dokręcić czy chłodnica do wymiany :?: (Chłodnica Nissens - 6 msc)

Opublikowano
mozesz kupic sam ten bok chlodnicy spod ktorego Ci ceiknie. To bolaczka kazdej e32 750. Ten sam numer katalogwoy ma 524td automat, wiec tak mozesz podawac gdzies u specjalstow od chlodnic i sciagna Ci ta nowa czesc.

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie i Panie niech ten post będzie ostrzeżeniem dla tych którzy chcą kupić tańszą chłodnicę NISSENS :nienie:

U mnie wytrzymała 6 miesięcy i co z tego, że ma gwarancję na 2 lata jak na rozpatrzenie reklamacji trzeba czekać co najmniej 14 dni a przez ten czas należy nauczyć się poruszać komunikacją miejską lub na piechotkę zależy jak kto lubi :worried: :mad2: :cry2:

Dla porównania firma BEHR załatwia reklamację na miejscu w tym samym dniu :jawdrop: