Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam zamiar przesiasc sie z Mercedesa 300 CE 24V w pelnym wypasie na BMW E36 2.5i coupe. Chcialem sie dowiedziec czy bede czuc dosyc duza roznice pomiedzy tymi samochodami. BMW bedzie moim samochodem przejsciowym ktory pozniej dostanie zona...ale przez jakis czas bede nim musial jezdzic. I tutaj mam wiele pytan...

Moj mercedes palil w trasie 10L/100km a miescie od 15 do 20l / 100 koszt utrzymania w miare do zniesiania. Chcialem sie zapytac czy przesiadajac sie z 3 litrowego silnika 220 konnego na 2.5 190 konny bede czuc duza roznice, jak wyglada spalanie w tym samochodzie, konfort jazdy w poroznaniu do mojego ostatniego samochodu...

Podrawiam i czekam na odpowiedzi

Opublikowano

Ja przesiadłem się z W210 do "trójki", czyli o klasę niżej i jestem bardzo zadowolony, a wręcz marki już chyba nie zmienię.

2.5 będzie łykać 7-8l na trasie, i do 15l w mieście

Opublikowano

325i 7-8 w trasie lyka ale przy predkosciach do 120km/h, na autostradzie do 160-170km/h okolo 9 litrow, miasto jak wyzej...

Jak cie stac to kupuj 328i pali mniej (o okolo litra) a osiagi i elastyka silnika jeszcze lepsze :D

PZDR

Opublikowano

A tak z czystej ciekawosci ile ten samochod poleci?

i jeszcze jak z komfortem przy wyprzedzaniu?

Dzieki za zainteresowani moim tematem:)

Opublikowano

tu masz dane techniczne:

http://www.bmw-klub.pl/samochody/danetech.htm

Komfort przy wyprzedzaniu jest (dla mnie) wystarczajacy :mrgreen: z tym,ze trzeba w miare wysoko krecic, aby w pelni wykorzystac drzemiaca w nich moc... Elastyka jak na ta bude jest OK, na 5-tce juz od 50-60km/h w zwawo ciagnie do przodu :twisted:

Po przesiadce z 300CE powinienes byc zadwolony :cool2:

240km/h powinno pojsc, tylko gdzie w PL :mad2:

PZDR

Opublikowano

Dzieki za linka:)

A co do tych predkosci to w polsce moze malo gdzie mozna chociaz niektore trasy na to pozwalaja...ale to juz ryzyko wielkie jest...

Opublikowano

Przypuszczam, że o przesiadce

Mercedes 300CE > BMW 325i E36/2

będziesz tylko narzekać na gorszy komfort resorowania, mniej miejsca w kabinie i mniejszy bagażnik, ale akurat to chyba trzeciorzędna sprawa. :mrgreen:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Przypuszczam, że o przesiadce

Mercedes 300CE > BMW 325i E36/2

będziesz tylko narzekać na gorszy komfort resorowania, :mrgreen:

Ja bym powiedział raczej sportowy charakter zawieszenia, przystosowany do możliwości silnika :8)

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano
Ja bym powiedział raczej sportowy charakter zawieszenia, przystosowany do możliwości silnika :8)

Staram się tylko wejść w skórę posiadacza Mercedesa, na podstawie moich wrażeń z jazdy Gwiazdorami. :wink: :8) To będzie jednak przesiadka z większego na mniejszy.

Podwozie Mercedesa 300CE-24V też jest dopasowane do możliwości silnika :8)

outline,

generalnie BMW to jest INNY samochód, mimo kilku generalnych podobieństw. Może załapiesz bakcyla. Może nie.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Mój Tata ma Mercedesa, więc często mam okazję do porównań tych dwóch samochodzików. W skrócie wygląda to tak:

Mercedes to oaza spokoju, pełen relaks za kółkiem. Gdy go prowadzisz to wszystko zwalnia, olewasz wszytkich piratów drogowych i nic nie jest cię w stanie wyprowadzić z równowagi. Gdy dojeżdżasz do końca swojej podróży, to masz uczucię jakby minęła chwila.

BMW to uczucie jedności maszyny z człowiekiem, super dopasowanie jednego z drugim. Każdy kolejny zakręt chcesz pokonac szybciej. Gdy wysiadasz z auta, to żałujesz że to już koniec, bo tak świetnie się bawiłes.

Ale się rozmarzyłem. :lol: Ale tak to jest z BMW i Mercedesami. :cool2:

Opublikowano

Jesli wazny jest dla Ciebie komfort pozostal bym przy MB.

Osiagi praktycznie takie same , ale 325i Coupe o wiele bardziej narowista...

Ja lecialem swoja 245 i mysle, ze cos bym jeszcze z niej wycisnol :wink:

Osobiscie jak bym sie juz przesiadal na BMW i to Coupe, pomyslalbym bym raczej o E46 (328i/330i).

Wg. mnie o wiele wygodniejsze niz E36 :wink:

Sam mysle o E46 Coupe, ale biore pod uwage rowniez ekonomie, wiec 330 Cd :mrgreen:

Opublikowano

BMW to uczucie jedności maszyny z człowiekiem, super dopasowanie jednego z drugim. Każdy kolejny zakręt chcesz pokonac szybciej. Gdy wysiadasz z auta, to żałujesz że to już koniec, bo tak świetnie się bawiłes.

Zgadzam się w 100% z powyższym, chyba nie da się lepiej opisać jazdy BMW. :cool2:

Po prostu jednemu odpowiada komfort MB, a drugiemu "niespokojny duch" tkwiący w BMW.

Dla mnie jazda MB to tak jak każdym innym zwykłym samochodem tylko większy komfort. Chociaż przyznam że nie jeździłem takim np 300 CE 24V, ale nie sądzę by wrażenia były podobne do jazdy porównywalnym BMW...

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano

Mercedes 300 CE to inny swiat mieczyslawow...rozpedza sie w 7 sec to 100...ladnie pali opony ( a mam manulana co zadko sie zdarza ) i przy opuszczeniu 4 szyb chowaja sie slupki co robi zajebiste wrazenie...jest to sportowa wersja lizmuyny ale nie bedzie napewno az tak zinna jak 325 ktora jest o wiele mniejsza. W bmw 3 siedzialem tylko 1 raz w zyciu ( z tyl na dodatek ) ale przejazdzka byla konretna bo koles wchodzil w zakrety z duza predkoscia i mial zajebi....zawieszenie wiec zrobilo to na mnie wrazenie.

Przesiadam sie Mercedesa na BMW poniewaz uwazam ze to jest najlepszy moment na sprzedarz tego samochodu bo chodzi w dobrych cenach. BMW bedzie prawdopodobnie samochodem przejsciowym miedzy 300 CE a SEC 600... Chyba ze naprawde spodoba mi sie ta marka do zainteresuje sie jakas 750 ( tez raz w zyciu jechalem )...

Dlaczego akurat BMW 3? - moim zdaniem to najbardziej rozsadna decyzja i jedyny samochod na jaki moge zmiec Mieczyslawa...moze i bedzie tak ze zakocham sie w tej marce i nie bede chcial zmienic zobaczymy...

Staram sie po prostu jak najwiecej dowiedziec o tym modelu zeby miec jak najwieksze obeznanie przy zakupie:)

Zreszta majac 22 lata czlowiek chce jechac poszalec za kolkiem a mysle ze BMW mi na to pozwoli czego nie moglem zrobic w Mercedesie:)

W kazdym razie czekam jeszcze na jakies ciekawy wypowiedzi od was i dzieki za udzialanie rad i swoich spostrzezen bo generalnie zawsze mialem uprzedzenie do tej marki ale zaczyna ona mi sie coraz bardziej podobac:)

Pozdro