Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pare dni temu rozladowal mi sie akumulator mial 11,8v,akumulator ma 1,5 roku a wiec wziolem sie za pomiary i na zimnym silniku pod obciazeniem wyszlo ladowanie 14,1v po przejechaniu 5km i rozgrzaniu bez obciazenia wyszlo 12,9v.Zmierzylem akumulator zaraz przed odpalaniem silnika mial 12,8.Sprawdzalem czy cos kradnie prad,wpiolem sie miernikiem szeregowo i wyszlo 0,01-0,03A.Zastanawia mnie jedna rzecz czy jak akumulator w miare sie naladuje to alternator daje mniejsze ladowanie?Generalnie robie krotkie odcinki od 5km do 10km 2-3 w tyg.?

Opublikowano
Alternator do regeneracji ewentualnie regulator napięcia robi psikusy, kiedyś miałem to u Siebie
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Kamil a czy to nie Ty pytałeś jakiś czas temu na grupie FB jak zmierzyć pobór prądu :?: :norty:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
I zmierzyłeś jak Ci pisałem :?: :?: :wink: Świat jest mały :mrgreen:
Opublikowano
altek zregenerowany do wymiany poszedl regulator napiecia szczotki lozyska i podkladka.Po wymianie ewidetnie podnioslo sie ladowanie :D na postoju mam 13,5 13,8 a bylo 12,8.Podczas jazdy zeby bylo 14,3 musialem wysoko krecic teraz od niskich obrotow widze 14,3-14,5.Mysle ze problem rozwiazany
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

ponownie mija miesiac i dzis znowu akumulator rozladowany na 11,8 juz nie wiem co jest czy te krotkie odcinki go wykanczaja.Alternator mial pelna regeneracje i akumulator ma nie cale 2 lata gdzie szukac problemu?Chyba za duze mrozy:).W piatek jeszcze odpalił przejechalem sie do wulkanizatora ze 3km i z powrotem 3km.

Opublikowano
No powiem wam ze nie uzywam podgrzewania szyby i foteli.Ciezka sprawa sprawdzalem nic nie kradnie.Miesiac temu doladowalem go i teraz kaplica znowu.Z drugiej strony jak by cos kradlo to mysle ze max tydzien i po akumulatorze.A dzis w pracy kumpel ma e46 2,2 benzyne tyle samo jezdzi co i ja i to samo padl akumulator:).
Opublikowano

Ja szybę i fotel 1 szt często używam w ciągu ost 2 tyg codziennie, robię po 12km do pracy w 1 str plus codziennie jakieś kręcenie się po mieście i daje rade aku.

Sprawdź teraz pod pełnym obciążeniem jakie masz napięcie na aku a jakie masz napięcie pod maską gdzie masz + na kolektorze (pewnie w v8 jest w innym miejscu)

Opublikowano
Może jednak ten 1,5 roczny aku już nie trzyma prądu jak należy i siada po dłuższym katowaniu go jazdą na krótkich odcinkach. Podjedź na sklep lub serwis niech zmierzą "sprawność" czy jak to się tam nazywa baterii
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
No i wracam po moich obserwacjach mierzeniach wyszlo tak ze 2-3 tyg auto odpala normalnie aku ma 12,5 caly czas stale napiecie ale przychodzi dzien po 2 tyg i aku ma 10,8 wiec mam winowajce,podjechalem do elektryka zeby sprawdzil aku i co sie okazalo ze 2 celki maja zwarcie:) dzis wymienilem na nowy zobaczymy jak bedzie. :D
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
I sie nacieszyłem 4 miesiace i dzis chce odpalic aut i tu lipa nawet centralny nie dziala na zegarach nawet kontrolki sie nie palily,zmierzylem miernikiem akumulator ma 3volt.Akumulator ma 4 miesiace rece mi opadaja:(