Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem nowy na forum . Moje autko to bmw e87 118 d 2005 r 176 tys . km. Użytkuję je od 1.5 roku .

Problem jest wycie w czasie jazdy narastające z prędkością , odgłos dochodzi jak by z tylu (może z dyfra ?? ).Nie wyczuwam żadnego luzu ani szarpania .

Buczenie cichnie po wciśnięciu sprzęgła jednak nie całkowicie . Jest to głośny wyraźny dźwięk , przy szybkiej długiej jeździe np na autostradzie wręcz meczący .

Co to może być ?

Opublikowano
Jak przyśpieszasz jest głośniejszy ? czy jest różnica w dzwięku przy obciążeniu i po odpuszczeniu gazu ? Ja obstawiam dyfer ze swojego doświadczenia :D , nie jest to droga impreza , przerabiałem tema nie raz ( średnio raz w roku w którymś aucie się wysypie :oops:

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Montaż pompy dwutłokowej z N57 do N47 to już robimy

Pompy wtryskowe do n47 sprzedaż montaż ,...

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

Opublikowano
Tak przy przyspieszaniu słychać najbardziej ale po odpuszczeniu gazu tez buczy i stopniowo cichnie . Jest jakiś sposób żeby zdiagnozować ze to dyfer na 100 % ? Nie droga impreza to w przybliżeniu jakie koszty jak robiłeś ? :D
Opublikowano
Jak wyje i cichnie to 100% dyfer , ja kupuję używki cena od 300 do 500 zł , sprawdz na realoem jakie masz przełożenie dyfra i takiego szukaj :D

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

Opublikowano
moim zdaniem lepiej wymienic lozyska i simmeringi,jest obszerny temat o tym w tym dziale,jak nie masz dwoch lewych rak i troche smykalki do mechaniki to powinienes sam ogarnac.
Opublikowano
moim zdaniem lepiej wymienic lozyska i simmeringi,jest obszerny temat o tym w tym dziale,jak nie masz dwoch lewych rak i troche smykalki do mechaniki to powinienes sam ogarnac.

robię różne rzeczy przy autach ale dyfra się nie tykam , można rozłożyć i złożyć skrzynię biegów ale dyfer to trochę inna bajka :D

Jeżeli wycie spowodowane jest niepawidłowym luzem międzyzębnym to niestety naprawa nie jest łatwa i nie każdy się podejmuje. :oops:

Można wymienić łożyska i dalej będzie wyćććć.

Opublikowano
Jeszcze najważniejsza sprawa sprawdziłeś czy jest olej w dyfrze , często uszkodzenia ( wycie ) powstają z braku oleju :oops:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Znalazłem ostatnio chwilę czasu i posprawdzalem parę rzeczy z waszymi poradami . Po pierwsze sprawdziłem olej w dyfrze , stan jest ok . Miałem okazję przejechać się również na tylnej kanapie tam słychać niepożądany dźwięk wyraźniej niż z przodu . Chcę podjąć konkretne działania i tu kolejne pytania czy znacie jeszcze jakiś sposób aby wykluczyć ewentualnie coś innego ? Jeśli nie czy warto wg was kupować też używane dyferencjały z allegro czy są jakieś sposoby regeneracji ??
Opublikowano
Na 100% dyfer przerabiałem to u siebie aż w końcu byłem zmuszony to naprawić bo strasznie się nasilało z czasem. Robiłem to sam, nic skomplikowanego w sumie. Potrzebne dwie prawe ręce :). Opisałem na forum wraz z fotorelacją przebieg naprawy-poszukaj.
  • 2 lata później...
  • 1 miesiąc temu...