Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pacjent: E90 LCI 320d 2008. Przebieg: 125 tyś.

Sytuacja wyglada nastepujaco: Pedał sprzegla działal zawsze idealnie. Zmiany biegow bez najmniejszych problemow. Nawet jedynka idealnie wchodzi a wiem, ze ludzie maja z tym problemy:)

Wczorajszego dnia podczas dluzej jazdy nagle na swiatlach nie mam pedlau sprzegla (pedal w podlodze) . I tu sie dziwna historia zaczyna: wszedzie gdzie czytalem to ludzie mogli noga/reka podniesc pedl spowrotem do gory. U mnie twardy jak skaly w wcisniety w podloge - nie da sie go podniesz do gory, Wylaczenie silnika : ok teraz juz mozna i dojazd do domu bezproblemowy. Na drugi dzien start z domu i powtorka z rozrywki. Co najdziwniejsze to pedal idzie do podlogi sam (bez jego naciskania !!! - powolutku "pcha" go do podlogi). Wylaczylem auto - podnioslem reka pedal. Wlaczylem ponownie i idealnie wszystko dziala ale do poki nie wyjasnie co jest przyczyna nie ruszam sie autem.

Poczytalem troche i winowajcy :

- malo plynu hamulowcego (u mnie 3/4 stan w zbiorniczku , sam zbiorniczek jak i plyt czysciutenki - chociaz auto mam od roku i niewiem kiedy poprzedni wlasiciel wymienial)

- pompa sprzegla (brak wycieku na dywanik)

- wysprzeglik (do sprawdenia ale wtedy bylby chyba wiekszy brak plynu w zbiorniczku).

Co myslicie?

Opublikowano
Jestem po naprawie. Dla potomnych : winowajca pompka sprzegla. Po dokladnych ogledzinach wysprzeglika - czysciutko bez wyciekow, pompa sprzegla - czysciutko bez wyciekow. Gdzies jednak wyczytalem ze pompka moze miec wyciek wewnetrzny i wtedy nie bedzie widac na zew. wycieku a plyn bedzie wracal sie do zbiorniczka. Po wyjeciu pompki tlok troszke twardo chodzi i zacinal sie w pozycji calkowicie odblokowanej (tzn. zacinal nie zacinal trzebabylo uzyc wiekszej sily niz przy nowym zeby sie wrocil). Po wymianie pompki problem zniknal i o dziwo sprzeglo troche wyzej lapie :)