Skocz do zawartości

Elektryka BMW 520i pali mi bezpiecznik nr 25 i sie grzeje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
co moze być przyczyną tego ze pali mi sie bezpiecznik nr 25?? Raz jest wszystko ok a innym razem nie wiadomo z jakiej okazji sie on pali... :( tak dla wszystkiego napisze ze mam bmw 520i kombi 1996r. prosze o odp. dobrze by bylo jak bym ją dostał na email
Opublikowano
Hym grzeje się silnik. a bezpiecznik nr. 25 się "pali". dzieje sie tak podczas długich podróży oraz w momencie gdy włączam klimatyzacje. czy jest jakis sposob na zapobieganie temu przegrzewaniu sie silnika? silnik grzeje sie wtedy gdy spali sie ten bezpiecznik.
Opublikowano

Na tym bezpieczniku wisi wentylator elektryczny klimy - z przodu auta.

Jest on może i sprawny, ale chwilami pobór prądu jest zbyt wielki aby bezpiecznik mógł to wytrzymać. Powodem mogą być np luzy na ułożyskowaniu wirnika.

Ponieważ przepala Ci bezpiecznik zasilający wentylator, a potrzebny do lepszego schładzania chłodnic w momencie załączenia klimy, to na silniku będziesz miał zbyt wysoką temperaturę.

Wymień wentylator, a do tego czasu nie używaj klimy. To zaoszczędzi silnik.