Skocz do zawartości

Swap silnika BMW E39 523, problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów .

Jestem tu nowy więc za wszystkie błędy z góry przepraszam.

Mój problem polega na tym, że planuje swap silnika w mojej E39. Autko wyjechało z fabryki w 97 roku z silnikiem 2.0 150KM. Kupiłem je dwa lata temu po swapie na 2.5. Silnik ten niestety swoje najlepsze lata ma już za sobą więc postanowiłem go zmienić na inne 2.5.

I tutaj pojawia się problem. W mojej E39 siedzi jednostka o oznaczeniu 256S4, z jednym Vanosem, układ chłodzenia że zbiorniczkiem po prawej stronie, z tego co wyczytałem w internetach jest to M52TUb25. Mam dawce z 1999 roku z dwoma Vanosami, zbiorniczek płynu chłodzącego po lewej, jednakk nie pasuje. Układ chłodzenia inny, żadne kostki nie pasują, etc.

Chciałbym, żebyście mi pomogli w wyborze silnika. Muszę kupić inny jednak za Chiny nie wiem czy będzie pasował na 100%. Jakby wyglądała sprawa swapa np.na 2.8?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak wygląda m52 na pojedynczym vanosie:

l_allegro_6796310686.jpg

a tak m52tub25, czyli na podwójnym vanosie:

bmw-e39-e46-silnik-m52tub25-2-5-170-podwojny-vanos-bmw-e39-e46-silnik-m52tub25-2-5-170-podwojny-vanos-5-5.jpg

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki bardzo :D czyli wszystko jasne, w aucie mam m52 a dawca ma M52TU. Więc muszę szukać zwykłego M52 1xVanos.
Opublikowano
Dokładnie i szukaj 2.8 bo wtedy wyciągasz stary i podpinasz 2.8 na upartego nie zmieniając nic więcej.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
Bez zmiany sterownika silnika będzie to wszystko hulać?
Opublikowano
Będzie, przerabiałem to na Sobie :mrgreen:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No będzie jeździć a nie hulać.

Sterownik trzeba zmienić.

A żeby wszystko było ok to jeszcze skrzynię wał i dyfer. Bo tak to będzie dziwacznie jeździło i nie ekonomicznie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Ja u Siebie z czasem zmieniłem ecu na 2.8(remap),skrzynia i wał zostały z 2.5,dyfer założony od 2.8 i jeździ to całkiem dobrze, spalanie nie wzrosło drastycznie i wątpię,że skrzynia ma na to jakiś większy wpływ. Bardziej obstawiam remap i dolotowy z M50 :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor
U mnie standardowo było 2.0 i nie mam pojęcia czy poprzedni właściciel oprócz silnika zmienił skrzynie, wał bądź dyfer. Jeśli wszystkie te graty zostały z dwulitrówki to wątpię, że dadzą radę z 2.8
Opublikowano
I co tam ze swapem?? zakupione 2.8 :?:
Opublikowano
  • Autor
Oględziny były, jednak nie było możliwości odpalenia bo Pan handlarz, po 20 min myślenia, i prób uruchomienia silnika, przypomniał sobie, że jakiś czas temu sprzedał pompę paliwa :D niby zarzekał sie, że silnik pracował właściwie przed demontażem, nawet dawał jakąś tam gwarancję rozruchową ale odpuściłem. Szukam dalej...
Opublikowano
  • Autor
Okolice Świebodzina, Lubuskie
Opublikowano
Sprawdź w zg w klinice bmw. Mają sporo części, a może trafisz akurat na silnik który jest na aucie
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za namiar. Dzwoniłem, mają silnik M52b28, goły slupek, podobno podejdzie pod mój osprzęt bez jakichkolwiek przeróbek, chyba po świętach wybiorę się do nich i go obejrzę.
Opublikowano
Oni mają od groma e39. A czy trafisz silnik który jest na aucie to nie wiem
Opublikowano
  • Autor
2.5 na pojedyńczym vanosie nie mają tylko jedną sztukę 2.8